MEDICINSKE SESTRE STUPILE U ŠTRAJK! Obustava rada je počela jutros u 7!
Nema nikoga da se bavi problemima, Foto: EPA / Carlos Ortega

koronavirus

MEDICINSKE SESTRE STUPILE U ŠTRAJK! Obustava rada je počela jutros u 7!

Ona je rekla da su bolnice kupile respiratore

Objavljeno:

Nacionalna asocijacija medicinskih sestara u Izraelu pokrenula je danas štrajk zbog nedostatka kadra i loših radnih uslova koji su još više došli do izražaja u vreme pandemije korona virusa.

Štrajk je počeo jutros u 7.00 posle neuspeha pregovora sa Ministarstvom finansija i ostalo je nejasno da li će trajati samo jedan dan ili duže.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je 813 medicinskih sestara u karantinu, a mediji javljaju da uprkos otvaranju novih odeljenja za korona virus nije bilo dodatnog zapošljavanja.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid objavio je danas na Tviteru da medicinske sestre, kao i socijalni radnici koji takodje štrajkuju, shvataju da nema Vlade u Izraelu odnosno da ona "preokupirana sobom" i da "nema nikoga da se bavi problemima".

Očekuje se da će se zbog štrajka mnogo duže čekati u urgentnim centrima, izmedju ostalog,a operacione sale funkcionisaće sa manje ljudi, kao što je to slučaj tokom vikenda.

Operacije koje nisu hitne, a planirane su u popodnevnim satima, biće otkazane.

Centri za odgovor na korona virus radiće međutim punim kapacitetom i praćenje kontakata zaraženih odvijaće se kao što je uobičajeno.

Predsedavajuća asocijacije medicinskih sestara Ilana Koen izjavila je da je medicinskih sestara bilo nedovoljno i pre pandemije novog virusa i da je bilo vremena da se to reši.

Ona je rekla da su bolnice kupile respiratore, a da nisu obezbedile dodatnu obuku i nisu povećale broj zaposlenih do nivoa odgovarajućeg za nove uslove.

U međuvremanu je broj Izraelaca testiranih pozitivno na virus porastao na 50.289, a 409 ljudi je preminulo.

Posle uspeha u suzbijanju širenja zaraze tokom prvog talasa Izrael je, kako je to potvrdio i sam premijer Benjamin Netanjahu suviše brzo ublažio restrikcije i broj novozaraženih u jednom danu je počeo naglo da raste.

Zbog toga su protekle nedelje usvojene nove mere, od kojih bi neke trebalo da važe samo vikendom, ali se o njima još uvek vode pregovori.

Vlasnici restorana i drugih samostalnih firmi sastaće se kasnije danas sa Netnjahuom jer odbijaju da prekinu rad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.