POSLEDNJIM TESTOM JE OTKRIVENO ZAŠTO JE MOGUĆE DA SE 2 PUTA ZARAZIMO KORONOM! Krivci su nam u porodici?
zaraza koronom, Foto: Profimedia

genetika je čudo

POSLEDNJIM TESTOM JE OTKRIVENO ZAŠTO JE MOGUĆE DA SE 2 PUTA ZARAZIMO KORONOM! Krivci su nam u porodici?

Moguće je da se pacijent koji je "izlečen" nikada nije potpuno oporavio od infekcije

Objavljeno:

Kako se navodi u izveštaju objavljenom u "American Journal of Emergency Medicine", muškarac je prvi put testiran početkom aprila u Opštoj bolnici Masačusetsa u Bostonu, pošto je imao visoku temperaturu. Rezultat je bio pozitivan.

Ovaj pacijent spada u rizičnu grupu, jer boluje od Parkinsonove bolesti, dijabetesa, hroničnog oboljenja bubrega i visokog krvnog pritiska, pa mu se stanje veoma brzo pogoršavalo i priključen je na respirator.

Bio je 39 dana u bolnici i lekari su mu spasli život. Prilikom otpuštanja je ponovo testiran na korona virus i bio je negativan.

Međutim, samo deset dana kasnije vratio se na odeljenje za hitne slučajeve zbog visoke temperature i gušenja. Poslali su ga na rendgen i ustanovljeno je da su ponovo vidljivi znaci infekcije. Testirali su ga i ponovo je bio pozitivan. Ponovo je smešten na intenzivnu negu i spasen je po drugi put. Otpušten je posle 15 dana.

Ovaj slučaj dovodi u pitanje preciznost pojedinih testova na korona virus, kažu autori studije.

Mada je ponovna infekcija "moguća", "najčešće alternativno objašnjenje je produženo izbacivanje virusa iz organizma i neprecizni testovi", što znači da se čovek možda nikada nije potpuno oporavio od infekcije.

Naučnici kažu da na izbacivanje virusa utiču starost pacijenta i jačina infekcije. Starijim pacijentima i onima sa težim oblikom bolesti treba više vremena da izbace virus nego mladim pacijentima ili onima koji imaju slabije infekcije.

- Genetski materijal mnogih virusa duže se zadržava u domaćinu, čak i ako živih virusa i simptoma više nema. Zbog toga otkrivanje genetskog materijala samo uzimanjem brisa ne znači da postoji aktivna infekcija, odnosno opasnost od zaraze - pišu autori studije.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.