OVO JE SPISAK 21 ZEMLJE U KOJU SRBI MOGU DA UĐU BEZ TESTA I KARANTINA: Ako vam se toliko putuje, izvol'te!
Granica, Foto: Dado Đilas

nepoželjni

OVO JE SPISAK 21 ZEMLJE U KOJU SRBI MOGU DA UĐU BEZ TESTA I KARANTINA: Ako vam se toliko putuje, izvol'te!

Pravila se menjaju iz dana u dan

Objavljeno:

Naša zemlja se suočava sa pogoršanjem epidemiološke situacije, zdravstvenim sistemom na rubu pucanja, sve većim brojem kovid bolnica, ali i sve većim brojem zemalja u koje našim građanima nije dozvoljen ulazak.

Pravila se menjaju iz dana u dan, a za to je najbolji primer Grčka. Iz ove, Srbima omiljene letnje destinacije, nemali je broj onih koji su se vraćali pre isteka svojih aranžmana ukoliko bi se ispostavilo da je test sa granice pozitivan. Sve to, ako su uopšte uspeli da u ovu zemlju uđu, jer su se odluke o otvaranju i zatvaranju granice menjale iz časa u čas.

Grčka je makar do 1. avgusta zatvorena za nas, a rampu su među poslednjima našoj zemlji spustili Bugari, Mađari i Italijani. Ipak, iako smo među zemljama koje su označene kao one sa lošom epidemiološkom situacijom i nalazimo se na takozvanim "crvenim listama" kod pojedinih, i dalje postoje države u koje možemo putovati bez negativnog PCR testa ili samoizolacije po dolasku.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, ovo su trenutno zemlje u koje građani Srbije mogu ići bez ikakvih ograničenja:

  • Albanija
  • Belorusija
  • BiH
  • Egipat
  • Iran
  • Republika Kongo
  • Demokratska republika Kongo
  • Luksemburg
  • Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)

Meksiko

Oman (mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)

Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)

San Marino

Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)

Ujedinjeni Arapski Emirati - ulazak u ovu zemlju se različito tretira: Dubai je otvorio granice, dok je Abu Dabi potpuno zatvoren

Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)

Francuska

Džibuti (pod uslovom da se testiraju po sletanju - cena testa je 25 dolara - i sačekaju sat do sat i po rezultate; ako je test pozitivan, obavezna je izolacija o trošku putnika)

Španija (prilikom ulaska u zemlju putnicima se meri temperatura i vrši se vizuelni pregled)

Kako će se situacija odvijati i koliko će dugo ova lista biti aktuelna, ostaje da se vidi. Savet je za svakoga ko putuje da se ipak dobro informiše o mogućnosti i uslovima ulaska u određenu zemlju neposredno pred polazak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.