OGROMAN SAJBER NAPAD: Hakovani računi BOGATIH i SLAVNIH na DRUŠTVENIM MREŽAMA!
Direktor Džek Dorsi se izvinjava korisnicima, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

elektronska bezbednost

OGROMAN SAJBER NAPAD: Hakovani računi BOGATIH i SLAVNIH na DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Izvršni direktor Džek Dorsi ranije je rekao da kompanija utvrđuje problem. "Težak dan u Tviteru. Žao nam je što se to dogodilo", rekao je Dorsi.

Objavljeno:

Tviter je objavio da su hakeri iskoristili zaposlene sa pristupom internim serverima kako bi "preuzeli kontrolu nad mnogim poznatim nalozima i tvitovali umesto njih".

"Istražujemo jesu li hakeri preduzeli neke druge kriminalne aktivnosti i jesu li imali pristup i drugim informacijama. Kad budemo imali nove pojedinosti obavestićemo javnost", saopštio je Tviter.

Kažu da su hakeri upali u servere

Tviter je u četvrtak objavio da su hakeri upali u njegove servere i hakovali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, zvezdu rijalitija Kim Kardašian, milijardera Ilona Maska i bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu.

Kompanija je tokom nekoliko sati blokirala slanje poruka sa mnogih naloga, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla garantovati sigurnost.

U hakovanim tvitovima pozivali su pratitelje da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u tačno određeni "kriptovalutni novčanik". U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je naselo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vredne bitkoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

Direktor Tvitera: Ovo je težak dan u Tviteru, žao nam je

Izvršni direktor Džek Dorsi ranije je rekao da kompanija utvrđuje problem. "Težak dan u Tviteru. Žao nam je što se to dogodilo", rekao je Dorsi. Nakon vesti o hakovanju, deonice Tvitera pale su na berzama za gotovo pet posto.

Tokom hakerskog upada, mnogi poznati korisnici imali su problema sa kontrolom svog naloga. Na primer, Ilon Mask je poslao nejasan tvit o kupovanju kriptovalute, zatim je ta poruka nestala. Nešto kasnije pojavila se nova poruka o kupovanju kriptovalute, pa još jedna.

Pogođeni su i nalozi repera Kanje Vesta, osnivača Amazona Džefa Bezosa, ulagača Vorena Bafeta, osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa te korporativni nalozi Ubera i Epla. Takođe su hakovani nalozi firmi i organizacija koje se bave prodajom kriptovaluta. Ukupno su pogođeni računi koji imaju desetine miliona pratilaca.

Suosnivač firme za sajber bezbednost CrowdStrike Dmitri Alperovič rekao je kako se čini da je to dosad najgori hakerski napad na velike platforme za društvene medije. Neki stručnjaci rekli su kako se čini verovatnim da su hakeri imali pristup unutrašnjoj infrastrukturi Tvitera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.