Oglasila se Rusija, sada je sve jasno
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

ovo je poručio

Oglasila se Rusija, sada je sve jasno

Dokument je objavljen na zvanicnoj internet stranici pravnih informacija Kremlja

Objavljeno: 19:32h

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon kojim se ratifikuje sporazum sa Srbijom prema kome će Rusija dobiti nekoliko slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka, a Beograd 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Dokument je objavljen na zvanicnoj internet stranici pravnih informacija Kremlja.

Prema uslovima sporazuma, Rusija će predati Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevandelja koju je Ruska nacionalna biblioteka u Sankt Peterburgu dobila 1883. godine kao deo zbirke episkopa Porfirija Uspenskog.

"Miroslavljevo jevanđelje je dragoceni spomenik srpske kulture i pismenosti. Njegovo kompletiranje posle više od jednog i po veka biće događaj od najvišeg nacionalnog značaja. Sa druge strane Nikolaj Rerih i njegovo delo imaju ogroman značaj za rusku kulturu. Povratak tih kulturno-istorijskih artefakata izvorištu biće značajan događaj za oba naša naroda i potvrda međusobnih kulturnih i duhovnih afiniteta. U Srbiji je najava povratka nedostajućeg lista Miroslavljevog jevanđelja doživljena kao potvrda dubokih srpsko-ruskih duhovnih veza, ali i kao potvrda ličnog osećanja poštovanja za Srbiju od strane predsednika Vladimira Putina, i njegovih iskrenih i prijateljskih odnosa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Srbija i Rusija bile su i biće uvek na pravoj strani istorije, a naše duhovne veze biće najčvršći garant naših čvrstih i postojanih međudržavnih odnosa", prenosi Tass.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.