KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: Protesti se rasplamsavaju, građanima je dosta!
Bugarima je prekipelo, Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

nezadovoljstvo

KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: Protesti se rasplamsavaju, građanima je dosta!

Naredni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u proleće sledeće godine.

Objavljeno:

Bugarski predsednik i premijer zarobljeni su u sukobu nastalom nakon što je vlada odbila da podnese ostavku posle policijske racije na zgradu predsednika, a te političke tenzije prelile su se na ulice bugarskih gradova, piše Dojče vele.

Prethodnih nekoliko dana protesti su se proširili širom Bugarske a započeli su na maloj plaži na obali Crnog mora, tačnije počeli su kada je lider male opozicione stranke Demokratska Bugarska Hristo Ivanov pokušao 7. jula da dođe na plažu, ali ga je u tome sprečio službenik Nacionalne bezbednosne službe (NSO).

Taj službenik je sa još nekoliko kolega obezbeđivao obližnju vikendicu bivšeg lidera Pokreta za prava i slobode Ahmeda Dogana, za koga Ivanov tvrdi da mu je vlada Bojka Borisova dozvolila da zauzme javnu plažu koja pripada državi.

Ivanov je, osim toga, optužio Borisova da je dozvolio Doganu da koristi usluge NSO koje plaćaju poreski obveznici.

Dva dana kasnije predsednik Bugarske Rumen Radev je, reagujuću na tvrdnje Ivanova, uputio kritiku kabinetu Borisova i istakao da bi NSO trebalo da prestane da čuva pojedince poput Dogana.

Istog dana naoružane snage tužilaštva ušle su u predsedništvo i uhapsile dva službenika iz predsedničke administracije, a Radev i Ivanov su taj potez državnog tužioca Ivana Geševa protumačili kao pristrasnost i politički čin.

Zbog toga su Radev i Ivanov tražili ostavku i tužilaštva i vlade, što je Borisov odbio Uprkos podršci naroda koju je vlada Borisova dobila zbog načina na koji se nosi sa epidemijom virusa kovid-19, ovaj skandal uspeo je da ujedini opoziciju, pa su počeli protesti najpre u Sofiji, a onda i u Varni, Plovdivu i drugim gradovima.

Protesti su za sada mirni, mada je povremeno dolazilo do upotrebe prekomerne sile od strane policije, što može dodatno da pogorša društvene tenzije i malo je verovatno da će se smiriti sami od sebe, jer predstavljaju bes šire javnosti i frustraciju naroda zbog korupcije u celini.

Naredni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u proleće sledeće godine.

Smatra se da bi negativni ekonomski izgledi nastali zbog epidemiološke krize mogli da destabilizuju vladu i smanje podršku Borisovu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.