KO JE NOVI PREDSEDNIK POLJSKE? Pljuvao EU, mrzi gejeve i protivi se abortusu, ključ pobede - TRADICIJA!
Nakon pobede on je rekao da će nastaviti sa jačanjem poljske države izgrađene na "neprikosnovenoj tradiciji", Foto: Printscreen

pobednik!

KO JE NOVI PREDSEDNIK POLJSKE? Pljuvao EU, mrzi gejeve i protivi se abortusu, ključ pobede - TRADICIJA!

Novi petogodišnji mandat osvojio je sa 51.25 odsto glasova

Objavljeno: 13.07.2020. 14:32h

Andžej Duda (48) koji je pobedio na predsedničkim izborima u Poljskoj je, kada je pre pet godina osvojio prvi predsednički mandat bio mlad, pametan i dinamičan i poznat po prijateljstvu sa bivšim predsednikom Lehom Kačinskim koji je poginuo u avionskoj nesreći 2010. godine.

Novi petogodišnji mandat osvojio je sa 51.25 odsto glasova i u narednom periodu upravljaće zemljom uz podršku svoje savezničke vodeće stranke Pravo i pravda (PiS).

foto: Printscreen

Njegov izbor 2015. godine možda je bio iznenađenje jer nije bio toliko poznat na političkoj sceni, međutim po brojnim stavovima i potezima stekao je popularnost u zemlji, ali izazvao i neslaganje zvaničnika sa međunarodne političke scene.

Nakon pobede on je rekao da će nastaviti sa jačanjem poljske države izgrađene na "neprikosnovenoj tradiciji", a mnogi se sećaju njegove izjave da je EU "imaginarna zajednica od koje ne dobijamo mnogo".

Duda, pravnik po struci, u političke vode je ušao 2005. godine kao pomoćnik tadašnjeg predsednika Leha Kačinjskog, a kasnije je postao gradonačelnik Krakova (2010. godine) i poslanik (2011. godine) gde je privukao pažnju kao jedan od najaktivnijih članova poljskog parlamenta.

Od 2014. godine bio je član Evropskog parlamenta, da bi već naredne godine pobedio na predsedničkim izborima.

Zbog svojih stavova često je kritikovan u EU, pre svega zbog kvota za migrante sa kojima se nije složio, zatim zbog stavova o LGBT populaciji za koje je rekao da su njihova prava mnogo destruktivnija nego komunizam i obećao je da će zaštititi poljsku porodicu od "LGBT ideologije" koja, kako je rekao, "agresivno pokušava da seksualizuje poljsku decu".

Takođe poznat je i po zalaganju za stroži zakon protiv abortusa koji je i inače u Poljskoj mnogo restriktivniji nego u ostatku Evrope.

Veruje se da će sada nakon izbora Dude PiS do kraja sprovesti započete programe do novih parlamentarnih izbora.

Uprkos epidemiji korona virusa koja je dosta uticala na ekonomiju, vlada je obećala da će nastaviti sa "sistemom blagostanja" koji je brojnim porodicama pomogao da se izvuku iz siromaštva.

Pobeda Dude pokazuje da postoji snažno biračko telo za socijalni konzervativizam i izdašnu pomoć države.

foto: Printscreen

Duda je oženjen profesorkom nemačkog jezika Agatom Kornhuser sa kojom ima 25-godišnju ćerku Inge.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media