RUSKI INŽENJERI I STUDENTI NAĐENI SU MRTVI U ODEĆI ZA SPAVANJE! Posle 60 god rešena misterija mračne ruske planine
Istraga nakon više od šest decenija, Foto: Printscreen/Youtube

JEZIVO

RUSKI INŽENJERI I STUDENTI NAĐENI SU MRTVI U ODEĆI ZA SPAVANJE! Posle 60 god rešena misterija mračne ruske planine

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede

Objavljeno:

Istraga je nakon više od šest decenija utvrdila da je za misterioznu pogibiju devetero ruskih planinara na severnom Uralu kriva lavina. Ipak, ovo je teorija u koju mnogi ne veruju.

Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na prevoju koji žitelji tog kraja nazivaju "Planinom smrti" podstakla je nagađanja i teorije zavere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, obredno ubistvo ili tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede.

Prvi izveštaji vlasti govorili su da su koža i kosa nekih od poginulih posivile i da je na njihovoj odeći izmerena radioaktivnost.

foto: Printscreen/Youtube

Nova je istraga započeta pre više od godinu dana s ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo pre 61 godinu.

Andrej Kurjakov iz kancelarije regionalnog tužiteljstva je u subotu objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najverojatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužitelj.

Povrede su bile karakteristične za žrtve lavine - rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi obitelji poginulih su već izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

Ceo slučaj decenijama je bio misterija i povod za brojne teorije zavere često polažaja pronađenih tela i neobičnih povreda na njima.

Ono što je bilo poznato i pre poslednje zvanične istarge je zbog Grupa od 9 studenata lokalnog tehničkog univerziteta koju je predvodio planinar Igor Djatlov krenula je na poslednje planinarsko putovanje u februaru 1959. godine. Slikali su se i vodili dnevnike, u kojima su opisali veselu atmosferu i svakodnevne doživljaje, koji nisu ukazivali na nešto neobično.

Međutim, pošto nisu poslali signal sa planinarog odredišta, spasilačke ekipe su krenule u potragu za njima. Prizor koji ih je dočekao bio je zastrašujući.

Njihov šator je bio na padini koju žitelji tog kraja nazivaju "Planinom smrti". Bio je prazan i iznutra je bio rasečen oštrim predmetom. Sve stvari, uključujući i obuću ostale su u šatoru, netaknute. Zbog toga mnogi veruju da su pobegli u paničnom strahu, što pre su mogli.

Tela dvoje planinara, samo u donjem vešu, nađena su ispod bora, oko 1,3 kilometara dalje. Još tri tela su otkrivena na putu koji vodi iz šatora. Poslednje četiri žrtve nađene su nekoliko meseci kasnije, u obližnjoj rečici, ispod debelog snežnog pokrivača.

Četvoro planinara (svi su imali između 20 i 30 godina) zadobilo je teške unutrašnje povrede, prelom lobanje i povrede u predelu grudi. Jednoj ženi su bile iskopane oči, nedostajao joj je deo usne, a jezik joj je bio iščupan.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Infrormer.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.