OVI TIHI PRENOSIOCI ŠIRE KORONU NA POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN! Ovo je do sada neviđeno
Tihi prenosioci, Foto: Pixabay

PROVERITE

OVI TIHI PRENOSIOCI ŠIRE KORONU NA POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN! Ovo je do sada neviđeno

Studiju su zasnovali na postojećem istraživanju koje pokazuje da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 do 30,8 odsto svih infekcija

Objavljeno:

Iako niko ne želi da sebe smatra "super prenosiocem" Covid-19 bolesti, nova studija je dala podršku ideji da bi "asimptomatski slučajevi" mogli biti odgovorni za polovinu novozaraženih pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraz "tihi prenos" znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, i upravo ovi slučajevi su glavni pokretači širenja Covid-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedeljak u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD.

Elison Galvani, direktor Centra za analizu zaraznih bolesti Univerziteta Jejl, i njegove kolege koristili su modele prenosa korona virusa da bi odredili u kojoj meri "tihi prenonosnici" doprinose širenju Covid-19.

Studiju su zasnovali na postojećem istraživanju koje pokazuje da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 do 30,8 odsto svih infekcija.

Prema ovim pretpostavkama, tim je otkrio da bi pre-simptomatski slučajevi mogli da izvrše 47 do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe od 3,4 do 6,6 odsto.

Pretpostavlja se da je Covid-19 možda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze, što je neuobičajeno za respiratornu infekciju.

Tim je otkrio da čak i trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi se širenje držalo pod kontrolom.

Da bi se suzbilo dalje širenje, studija je pokazala da bi bilo neophodno identifikovati i izolovati više od jedne trećine "tihih prenosnika".

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za praćenjem kontakata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.