ERDOGAN PRESEKAO: AJA SOFIJA DEFINITIVNO POSTAJE DŽAMIJA! Ceo Hrišćanski svet je na nogama!
Najava ovog poteza izazvala je zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

bomba

ERDOGAN PRESEKAO: AJA SOFIJA DEFINITIVNO POSTAJE DŽAMIJA! Ceo Hrišćanski svet je na nogama!

U saopštenju crkve se ističe da će današnja odluka dovesti do još većih podela

Objavljeno:

Sud u Turskoj proglasio je danas nezakonitom odluku usvojenu 1934. godine, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja, objavili su turski mediji.

Na taj način će biti otvoren put ka pretvaranju čuvene građevine u džamiju, uprkos zabrinutosti lidera nekih država i pravoslavnog sveštenstva.

Ruska pravoslavna crkva izrazila je žaljenje zbog toga što sud u Turskoj nije uzeo u obzir izražene zabrinutosti pri donošenju odluke da je Aja Sofija postala muzej nezakonitim putem, javili su ruski mediji.

U saopštenju crkve se ističe da će današnja odluka dovesti do još većih podela.

foto: AP/Lefteris Pitarakis

Podsetimo, turski predsednik Režep Taip Erdogan predložio je da čuvenoj građevini pod zaštitom Uneska iz šestog veka bude vraćen status džamije.

Najava ovog poteza izazvala je zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom, dok se čekalo na odluku Višeg administrativnog suda Turske (Državnog saveta).

Ovaj je sud prošlog četvrtka održao saslušanje kako bi utvrdio zakonitost odredbe donete 1934. godine od strane tadašnjeg predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.