EVROPSKA DRŽAVA NA IVICI BANKROTA! Ali to nije sve, imaju NAJVEĆI PROCENAT ZARAŽENIH KORONOM NA SVETU!
Novac, ilustracija, Foto: Profimedia

u velikom problemu

EVROPSKA DRŽAVA NA IVICI BANKROTA! Ali to nije sve, imaju NAJVEĆI PROCENAT ZARAŽENIH KORONOM NA SVETU!

Republika San Marino je na pocetku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere

Objavljeno:

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira, a zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, pise dnevni list Il Fato Kotidijano (Il fatto Quotidiano).

Republika San Marino je na pocetku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Jos pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli financijsku propast vlasti San Marina traze pomoc od prvog suseda Italije, i BankItalije.

Republika San Marino bila je dugogodisni poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi cije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali pojele su ih banke, tvrdi Dzuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi drzava, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednih pet godina bogatstvo Republike je prepolovnjeno, drustveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za jos 12 procenata.

Da bi ublazila ekonomsku krizu Republika San Marino je stampala drzavne obveznice Titano (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire drzava) u vrednosti od 500 miliona evra .

Jedan titano vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za zivot, pise list.

Cak se razmislja i o uvođenjporez na dodatnu vrednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje drzave na svetu.

Il fato Kotidijano piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi pasti u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, sto bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu zivi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno drzavljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva sto deo italijanskih politicara apeluje da se pomogne, jer ako propadne San Marino bice to tragedija i za Italijane, tvrdi clan demokratske partije Marko di Maio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.