ČOVEK KOJI JE BIO TRAMPOVA DESNA RUKA OTVORIO DUŠU O KOSOVU: Ovo se zaista dešavalo, kaže on
Džon Bolton, Foto: AP

PRIZNAO

ČOVEK KOJI JE BIO TRAMPOVA DESNA RUKA OTVORIO DUŠU O KOSOVU: Ovo se zaista dešavalo, kaže on

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana

Objavljeno:

Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u okviru dijaloga Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.

Kako piše portal, Bolton je rekao da su postojale indikacije da su predstavnici Beograda i Prištine još 2018. godine hteli da "reše pitanja", jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni ekonomski razvoj dok se odnosi ne normalizuju.

"Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija", rekao je Bolton.

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana.

"Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe", istakao je Bolton.

Sprecijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prošlog meseca je izjavio da je ideja o razmeni teritorija potekla od Boltona, a ne od američkog predsednika Donalnda Trampa.

"Trenutno sam u drugačijoj poziciji zbog situacije koju je stvorio Džon Bolton, a koji se razlikovao od predsednika Trampa u odnosu na Kosovo i Srbiju. Sve vreme sam morao da se borim sa glasinama o razmeni teritorija, što nikako nije Trampova politika. Obe strane kažu da su to čule od Boltona", rekao je tada Grenel u intervjuu za Foks njuz.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.