ZVANIČNO JE, KORONAVIRUS JE MUTIRAO! E sad, tu ima jedna DOBRA i jedna LOŠA VEST!
Ilustracija, Foto: EPA/Shepherd Zhou

OTKRIVENO

ZVANIČNO JE, KORONAVIRUS JE MUTIRAO! E sad, tu ima jedna DOBRA i jedna LOŠA VEST!

- To je sada dominantan oblik virusa - rekla je za CNN imunološkinja Erika Olmann Safajr iz Instituta za imunologiju La Džola

Objavljeno: 03.07.2020. 09:45h
  • 1

Prema globalnom istraživanju, iz Evrope u SAD se proširila nova vrsta koronavirusa. Zbog mutacije, veća je verovatnoća da će zaraziti više ljudi, ali ih neće činiti bolesnijima od ranijih varijacija virusa.

- To je sada dominantan oblik virusa - rekla je za CNN imunološkinja Erika Olmann Safajr iz Instituta za imunologiju La Džola.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell nadogradnja je ranije studije istih stručnjaka, a pokazuje da određena mutacija koronavirusa postaje dominantna.

Erika Olman Safajr i njene kolege analizirali su više genskih sekvenci virusa, sproveli studiju na ljudima, životinjama i ćelijama u laboratoriji. Rezultati pokazuju da je mutirana vrsta češća i da je zaraznija od ostalih verzija.

Mutacija utiče na protein šiljka

Uočena mutacija utiče na protein šiljka, izbočine koju virus koristi da bi ušao u ćelije. Stručnjaci sada proveravaju može li ta mutacija imati negativan učinak na razvoj vakcine. Naime, vakcine koja se trenutno testiraju uglavnom ciljaju proteine, a rađena su na temelju pređašnje verzije virusa.

Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugerisalo da je nova verzija covida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva vrsta koronavirusa gotovo u potpunosti zamenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD-u, a koja se zove D614.

Stopa smrtnosti je nepromenjena

"Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta s G614 u proteinskom šiljku proširila brže od varijante D614", napisala je u svom izveštaju biološkinja Bet Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamosa.

"Smatramo da je virus time zarazniji, ali nismo za sada pronašli dokaze da G614 utiče na težinu bolesti“, dodala je.

Tri do devet puta zarazniji

Prema studiji, nova vrsta koronavirusa brže se množi u gornjim dišnim putevima - nosu, sinusima i grlu - što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1000 britanskih pacijenata s koronavirusom pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.

Imunolog David Montefjore sa Sveučilišta Duke i njegovi kolege testirali su dve vrste virusa u laboratoriju.

"Testirali smo je li G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je vrsta G tri do devet puta zaraznija od D", kazao je Montefjore.

Stručnjaci su napomenuli da su za sigurnost nalaza i shvatanje kako ove promene na virusu utiču na tok pandemije ili same pacijente potrebna dodatna istraživanja.

Bonus video:

(Espreso.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media