RUSIJA SE OPET OPREDELILA ZA PUTINA! Objavljeni prvi preliminarni rezultati referenduma!
Glasamo za zemlju u kojoj želimo živeti…za zemlju…koju želimo preneti našoj deci i unucima, Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

nije čudno

RUSIJA SE OPET OPREDELILA ZA PUTINA! Objavljeni prvi preliminarni rezultati referenduma!

Glasanje je otvoreno 25. juna kako bi se usled pandemije smanjila gužva na biralištima

Objavljeno:

Preliminarni rezultati glasanja na referendumu u Rusiji pokazuju da su birači za izmene ustava koje otvaraju put predsedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje i ostane na vlasti do 2036. godine.

Centralna izborna komisija saopštilo je da je nakon obrade 0,78 odsto protokola za glasanje, poznato da je 73 odsto glasača podržalo amandmane, dok je manje od 26 odsto protiv.

Komisija je takođe saopštila da je izlaznost na biralištima u Moskvi do 14 sati bila na 46 odsto, dok je u Sankt Petersburgu izlaznost 62 odsto.

Pojedini nezavisni posmatrači, novinari, čak i osoblje komisije, prijavili su višestruka kršenja pravila na biračkim mestima. Preliminarni rezultati su u skladu sa očekivanjima i ranijim izlaznim anketama.

Širom Rusije održava se zadnji dan glasanja na referendumu o ustavnim izmenama koje bi mogle dovesti do amandmana koji će omogućiti predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još dva mandata, odnosno do 2036. godine.

Glasanje je otvoreno 25. juna kako bi se usled pandemije smanjila gužva na biralištima.

Kremlj smatra da su amandmani neophodni za stabilnost i sigurnost zemlje, dok Putinovi kritičari smatraju da izmene predstavljaju potez kojim bi on mogao osigurati da ostane na vlasti još dugo.

"Ne glasamo samo za amandmane”, rekao je Putin dan ranije u televizijskom obraćanju tokom kojeg je pozvao Ruse da glasaju za izmene “Glasamo za zemlju u kojoj želimo živeti…za zemlju…koju želimo preneti našoj deci i unucima.”

Birači imaju opciju da prihvate ili odbace sve amandmane. Vlada se snažno zalaže za odobravanje izmena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.