KINEZI LUPILI TRAMPU NEVIĐENU ŠAMARČINU! Na udaru su četiri američka medija!
Žao je rekao da nedavna američka politika šteti ugledu kineskih medija, Foto: Printscreen

protivmere

KINEZI LUPILI TRAMPU NEVIĐENU ŠAMARČINU! Na udaru su četiri američka medija!

Trampova administracija je u junu dodala četiri kineska medija na listu organizacija koje se smatraju "stranim misijama"

Objavljeno:

Kina je zatražila poslovne informacije od četiri američke medijske kompanije uključujući AP, kao odgovor na slične zahteve Vašingtona prema kineskim medijima.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lijan najavio je da AP, UPI, CBS i NPR imaju rok od sedan dana da popune izjave o zaposlenima, finansijskim operacijama, vlasništvu imovine i drugim pitanjima.

"Treba istaći da je pomenuta mera Kine potpuno neophodna kontramera i sasvim legitimna odbrana od nerazumne represije američke strane nad kineskim novinskim agencijama u SAD", rekao je Žao na konferenciji za novinare.

Trampova administracija je u junu dodala četiri kineska medija na listu organizacija koje se smatraju "stranim misijama" zbog njihovih veza sa vladom i Komunističkom partijom.

Ta odluka primorala ih je da smanje broj zaposlenih u SAD.

Žao je rekao da nedavna američka politika šteti ugledu kineskih medija, utiče na njihov rad i ozbiljno se meša u normalnu ljudsku komunikaciju između SAD i Kine, prenosi AP.

"Kina traži od SAD da odmah promeni svoj kurs, ispravi svoje greške i zaustavi političku represiju i naglašava da ne razumne restrikcije prema kineskim medijima", rekao je Žao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.