SRBI MOGU U ITALIJU, ALI TEK NAKON 14 DANA SAMOIZOLACIJE: Evo kako stoje stvari za nas u drugim evropskim zemljama!
Savet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, Foto: EPA / ETTORE FERRARI

koronavirus

SRBI MOGU U ITALIJU, ALI TEK NAKON 14 DANA SAMOIZOLACIJE: Evo kako stoje stvari za nas u drugim evropskim zemljama!

Mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj "zelenoj listi"

Objavljeno:

Državljani Srbije od danas mogu da ulaze u Italiju bez restrikcija, ali i dalje važi obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana po ulasku u tu zemlju, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Na osnovu preporuka Saveta EU odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Italije Roberto Speranca ( Speranza) usvojio je početne mere prilagodjavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru, navodi se u saopštenju.

Mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj "zelenoj listi", koju je juče odobrio Brisel i kojom je obuhvaćena i Srbija. One stupaju na snagu danas, a biće ponovo razmotrene za 14 dana.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan kako na sajtu Ambasade tako i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Italije.

Obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana ne važi za izuzetke navedene u okviru rubrike FAQ (Često postavljana pitanja) na sajtu Ambasade i Ministarstva spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Republike Italije.

Savet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, medju kojima su i Srbija i Crna Gora, ali te preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Nemačka nije prihvatila kompletnu listu koju je usaglasio Savet EU i od danas je otvorila je granice za 11 zemalja medju kojima nije Srbija.

Austrija je danas objavila upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu deo EU zbog širenja virusa korona. Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da su upozorenjem obuhvaćene Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija.

Češka je takodje suzila spisak zemalja čijim gradjanima EU otvara granice, ali je na njemu ostao Zapadni Balkan.

Hrvatska je juče najavila da na spisak zemalja prema kojima EU od 1. jula otvara granice i medju kojima su Srbija i Crna Gora, dodaje i BiH.

Za državlajne Srbije granicu je još ranije otovrila Grčka.

Preporuke koje je juče usvojio Savet EU, kako je saopšteno, temelje se na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, a u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak "brzog odlučivanja".

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takodje se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju uključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.