SKANDALČINA! Otkriveno šta je Tramp razgovarao sa Putinom! Amerikanci jezivo besni na njega!
Kako navodi jedan izvor CNN-a, Angelu Merkel je čak nazvao glupom i optužio je da ju je Rusija “stavila u svoj džep”, Foto: EPA/Maurizio Brambatti, Facebook/printscreen

razotkrivanje

SKANDALČINA! Otkriveno šta je Tramp razgovarao sa Putinom! Amerikanci jezivo besni na njega!

Podilazeći Putinu, Tramp je, po rečima jednog izvora CNN-a, u razgovorima sa ruskim liderom delovao kao neko ko povremeno odigra poneku partiju dame

Objavljeno:

U stotinama telefonskih razgovora sa svetskim državnicima predsednik SAD Donald Tramp redovno je ispoljavao nepripremljenost za diskusije na ozbiljne teme, vređao lidere glavnih saveznika Vašingtona i često bivao nadigran od lidera poput Putina i Erdogana, kažu za CNN izvori upućeni u sadržaj razgovora.

Stoga su zvaničnici obaveštajnih službi, kao i neki od nekadašnjih Trampovih glavnih saradnika, kao bivši savetnici za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i Herbert Mekmaster, bivši ministar odbrane Džejms Matis, bivši državni sekretar Reks Tilerson i bivši šef kabineta u Beloj kući Džon Keli, zaključili da je Tramp često bio u zabludi kada je reč o razgovorima sa liderima drugih zemalja, koje je uporno nastojao da šarmira ili zastraši, a zbog čega su bili ugroženi i nacionalni interesi i bezbednost SAD, navodi CNN.

Podilazeći Putinu, Tramp je, po rečima jednog izvora CNN-a, u razgovorima sa ruskim liderom delovao kao neko ko povremeno odigra poneku partiju dame, a naspram sebe ima šahovskog velemajstora.

Možda najupadljiviji primer takve inferiornosti je odluka o povlačenju američkih trupa iz Sirije, od čega je korist imala Rusija, ali i Turska, čiji predsednik je sa Trampom imao daleko više telefonskih razgovora nego bilo koji drugi šef države.

Uprkos uobičajenim američkim bezbednosnim protokolima i procedurama, Erdogan je imao Trampovu dozvolu da sa njim stupa u direktan telefonski kontakt i ponekada mu je telefonirao i češće od dvaput sedmično.

Činjenica da je Erdogan vremenom naučio kada je najbolji trenutak da pozove Trampa navela je saradnike američkog predsednika na sumnju da turski obaveštajci u Vašingtonu znaju pojedinosti o Trampovom kretanju i dnevnom rasporedu.

U konverzaciji sa liderima američkih saveznika, a naročito kada se radilo o ženama, Tramp je bio sklon omalovažavanju, pa je tako bivšoj britanskoj premijerki Terezi Mej rekao da je slabić i da joj nedostaje hrabrosti, nazivajući je takođe “budalom” i beskičmenjakom zbog njenog pristupa pitanjima kao što su Bregzit, NATO i imigracija.

Kako navodi jedan izvor CNN-a, Angelu Merkel je čak nazvao glupom i optužio je da ju je Rusija “stavila u svoj džep”, a iako je nemačka kancelarka ostala smirena i naizgled nije bila uznemirena ovakvim napadima, broj nemačkih zvaničnika zaduženih za praćenje njenih razgovora sa Trampom potom se značajno smanjio.

foto: Profimedia

Dobro upućeni sagovornici CNN-a tvrde da bi eventualno detaljno objavljivanje sadržaja predsednikovih poverljivih razgovora, na šta Tramp ima pravo veta, imalo katastrofalne posledice po njegov ugled u javnosti i među članovima Kongresa, bilo da je reč o demoraktama ili republikancima.

Gotovo nikada ne konsultujući materijale koje su mu pripremali CIA i Nacionalni savet za bezbednost, Tramp se tokom razgovora oslanjao na sopstvene procene i nastojao da izjednači lične interese sa državnim, skrećući diskusiju i na lične teme, a pokazivao je i veliku sklonost ka samohvalisanju i omalovažavanju svojih prethodnika, naročito Džorža Buša Mlađeg i Baraka Obame, navodi CNN.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.