11 NOSAČA AVIONA KOJE POSEDUJE AMERIKA PROBLEM SU ZA CEO SVET, OSIM ZA RUSE! Zašto?
Ratna mašinerija, Foto: Youtube printscreen

moćna sila

11 NOSAČA AVIONA KOJE POSEDUJE AMERIKA PROBLEM SU ZA CEO SVET, OSIM ZA RUSE! Zašto?

Međutim, broj i kvalitet površinskih plovila ne utiče na stvarnu snagu ruske mornarice. Rusija je savršeno svesna, da nema dovoljno novca da izdržava sve ove „ploveće tvrđave“, pa se fokusirala na razvoj i izgradnju svoje podvodne komponente.

Objavljeno:

Američka vojna dominacija polako slabi. Pojavljuje se sve veći broj takmaca u borbi za globalnu dominaciju i u projekciji vojne moći. Espreso vam prenosi tekst na tu temu sa portala Russia Beyond.

U ovom trenutku se vojna moć SAD uopšte ne dovodi u pitanje. Jedna od njenih ključnih poluga je 11 nosača aviona koji se nalaze u operativnom naoružanju američke RM. Izlazak ogromne flote nosača aviona na otvoreno more predstavlja zaista veličanstven prizor. Postavlja se pitanje ko se u ovom momentu može suprtostaviti ovakvoj armadi i kako je to uopšte moguće ostvariti. Na ovo pitanje je pokušao da odgovore autori kineskog medija Sina.

Njihovo postojanje omogućava SAD da postanu veoma arogantne kada je u pitanju međunarodna politika. Gledajući svu tu silu obični ljudi se često zapitaju „ako izbije rat sa ovakvom silom, da li joj se neko može suprotstaviti“? U vezi sa ovim pitanjem, nedavno se oglasio ruski vojni ekspert koji je rekao da se u ovom momentu samo Rusija može adekvatno suprotstaviti pomorskim kapacitetima SAD, prenosi internet portal inosmi.ru.

Ovakav stav je izazvao burnu diskusiju. Ruska flota nema ni približno sličan broj nosača aviona kao SAD, a nedavno je i jedini operativni nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ oštećen u požaru. Naime, tokom njegovog remonta na palubi je izbio požar koji je zahvatio oko 600 kv.metara broda. Pošto se nalazi u fazi remonta i modernizacije, on se u ovom momentnu nalazi van stroja ruske RM, i na njega pomorske snage u dogledno vreme ne mogu računati. Pored toga, veliki broj ratnih brodova koji se nalaze u operativnom sastavu ja zastareo, što samo po sebi predstavlja veliki problem. I kada se uzmu u obzir sve ove pobrojane činjenice, kako onda neko može da kaže da Rusija ima potencijal da može da parira SAD na morima i okenima.

Međutim, broj i kvalitet površinskih plovila ne utiče na stvarnu snagu ruske mornarice. Rusija je savršeno svesna, da nema dovoljno novca da izdržava sve ove „ploveće tvrđave“, pa se fokusirala na razvoj i izgradnju svoje podvodne komponente. U ovom času Rusija raspolaže sa kolosalnim podmorničkim kapacitetima koji se sastoje od: stategijskih i jurišnih/napadnih podmornica na nuklearni pogon, dizel-električnih jurišnih podmornica i nekoliko podmornica koje se nalaze u fazi testiranja. Na osnovu statističkih podataka, Rusija u ovom trenutku aktivno gradi 60 podmornica, od kojih su 35 nuklearne.

Najpoznatija je strategijska nuklearna podmornica klase „Borej“. Ovaj „raketonosac“ predstavlja nuklearnu podmornicu četvrte generacije, koju je razvio Centralni konstruktorski biro pomorske tehnike „Rubin“. Da bi poboljšali tehnologiju prikrivenog kretanja, inženjeri su uložili mnogo napora: trup podmornice je obložen zvučnom izolacijom debljine 150mm, koja veoma efikasno prigušuje šumove koji se stvaraju prilikom kretanje ovog ogromnog podvodnog broda, njegov uprošten dizajn i glatka površina stvaraju idealne uslove za kretanje pod vodom, a dodatno su izolovana mesta koja generišu buku kao što je na primer sektor gde je smešten motor sa glavnim propelerom. Za ovu klasu podmornica kažu da ima nižu buku u poređenju sa američkim podmornicama klase Ohio, što značajno povećava zabrinutost Pentagona. Naime njihovi sonarni uređaji teško mogu da detektuju ruske podmornice, što američku posadu i njihova plovila dovodi u potencijalno veliku opasnost.

Radi se o podmornicama četvrte generacije, koje su naoružane 3-stepenim interkontinentalnim balističkim raketama „Bulava“. Svaka podmornica ove klase može da u svom borbenom spremniku nosi 16 ovih raketa, koje su sposobne da projektovani maksimalni domet od 8.500 km, dosegnu za manje od 15 minuta. Ono što posebno zastrašuje, jeste destruktivna moć podmorničkog udarnog arsenala koji može u prah i pepeo da pretvori praktično čitav jedan kontinent. Naime, svaka od ovih raketa nosi 10 nezavisno usmerenih bojevih glava snage i do 150 kt. Dakle, u hipotetičkom nuklearnom sukobu, samo jedna atomska podmornica „Borej-A“ plotunski može da pokrije 160 različitih meta, koje bi pojedinačno bile pogođene nuklearnom bojevom glavom 8-10 puta jačom od onih koje su bačene na japanske gradove Hirošimu ili Nagasaki. Tom prilikom su oba ova grada sravljena sa zemljom, poginulo je oko 250.000 ljudi, a Japan je ubrzo potpisao Akt o kapitulaciji.

Druga ruska podmornica koja se efikasno može suprostaviti američkoj RM nosi oznaku 949A „Antej“ (kodifikacija NATO Oscar-II). Ona je kao i prethodno opisana stategijska nuklearna podmornica Borej projekat inženjera koji rade u Centralnom konstruktorskom birou pomorske tehnike „Rubin“. Trenutno se u oružanim snagama Ruske Federacije nalazi osam ovaih plovila, dok se jedna podmornica nalazi u fazi izgradnje.Predstavalja jurišnu podmornicu koja je opremljena velikim brojem krstarećih raketa i torpeda (uključujući i torpeda-rakete).

Radi se o jednoj od najvećih jurišnih podmornica na svetu. Podmornica je dugačka 154 metra, maksimalna širina iznosi 18,2 metra, a ukupni deplasman dostiže 14.700 tona/23.860 tona pod vodom. Bez obzira na veliki deplasman podmornica u uslovima pod vodom može da ostvari brzinu od 32 čvora, njena operativna dubina dostiže 420 metara (modernizovana verzija do 500 metara), dok joj nuklearni reaktor koji pokreće motor omogućava plovidvu u dužini od 300 hiljada nautičkih milja. Ona može da realizuje zadatake koji se tiču borbenog patroliranja u priobalnoj morskoj zoni, dok je njena osnovna misija samostalno izvođenje zadataka na otvorenom moru/okeanu. U odnosu na svoje analoge ovu podmornicu karakteriše izvanredna pokretljivost i prikriveno kretanje koje se teško detektuje.Glavno naoružanje podmornica ovog tipa su supersonične protivbrodske rakete P-700 „Granit“. Prema podacima iz ruskih izvora modernizovana podmornica ove klase koja nosi oznaku K-186 „Omsk“ će umesto 24 rakete P-700 „Granit“ nositi modernije protivbrodske supersonične rakete P-800 „Oniks“, i to u broju od 72 komada. Nije isključeno da će ovaj raketonosac biti naoružan i podmorničkom verzijom subsonične krstareće rakete „Kalibr“ dometa 2.500 km.

Pored ovih podmornica, koje su već nalaze u operativnoj upotrebi ruske RM, u ovoj zemlji se razvijaju i novi modeli „podvodnih zveri“ koje će imati napredne tehničko-taktičkim karakteristike. Dakle, iako Sjedinjene Države imaju na raspolaganju grupu od 11 nosača aviona u službi, to im ne daje apsolutnu prednost. Nevidljivi i teško naoružani neprijatelj, koji se krije u dubinama okeana je najgora noćna mora sa kojom se nosači aviona mogu suočiti. Jednom kada napadnu, njihov napad će biti nemoguće izbeći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Russia Beyond)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.