OČI CELOG SVETA SU UPRTE U NJU: Ova žena je novi svetski lider u borbi protiv korone i ima mnogo neprijatelja!
Ona je takođe navela stroga ograničenja slobode izražavanja, Foto: Printscreen

koronavirus

OČI CELOG SVETA SU UPRTE U NJU: Ova žena je novi svetski lider u borbi protiv korone i ima mnogo neprijatelja!

Cenzura i kriminalizacija govora mogu da dovedu do uklanjanja ključnih informacija neophodnih za suočavanje sa pandemijom

Objavljeno:

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele osudila je danas zastrašivanje vlasti Kine i Rusije u kontekstu pandemije korona virusa, kao i negiranje realnosti zdravstvene krize u SAD.

foto: EPA / Emilio Huascar

Obraćajući se na otvaranju 44. zasedanja Saveta za ljudska prava, Mišel Bačele je rekla da se "Kovid-19 koristi u celom svetu za ograničavanje prava ljudi na izražavanje i za donošenje odluka koje utiču na njihov život".

"U Ruskoj Federaciji, Kini, na Kosovu, u Nikaragvi i brojnim drugim zemljama beležim izveštaje o pretnjama i zastrašivanju novinara, blogera i građanskih aktivista, posebno na lokalnom nivou, s očiglednim ciljem da se obeshrabri kritikovanje odgovora vlasti na Kovid-19", istakla je komesarka.

Ona je takođe navela stroga ograničenja slobode izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja u Egiptu, te proizvoljne i preterane primene mera protiv pandemije u Salvadoru.

foto: Printscreen

"Cenzura i kriminalizacija govora mogu da dovedu do uklanjanja ključnih informacija neophodnih za suočavanje sa pandemijom", rekla je Bačele i pozvala na borbu protiv dezinformacija.

"U Belorusiji, Brazilu, Burundiju, Nikaragvi, Tanzaniji i SAD, između ostalih, bojim se da će izjave koje negiraju realnost zaraze virusom i sve veća polarizacija ključnih pitanja pojačati ozbiljnost pandemije", ocenila je ona.

Visoka komesarka ukazuje da korona virus "jača lokalne i regionalne pretnje miru".

"Stanovnici država u kojima su zdravstvene i osnovne usluge već uništene sukobima i krizama, izuzetno su ranjivi na višedimenzionalnu štetu od pandemije".

Mišel Bačele je ponovo apelovala na ublažavanje medjunarodnih sankcija kako bi se "garantovalo da će medicinska njega i pomoć biti dostupni svima".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.