ANGELA MERKEL NA ČELU EVROPSKE UNIJE! Odmah je najavila koji su joj prvi koraci!
Berlinsko predsedavanje Evropskom unijom biće poslednje s Merkel na čelu, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL

koronavirus

ANGELA MERKEL NA ČELU EVROPSKE UNIJE! Odmah je najavila koji su joj prvi koraci!

Osiguranje postizanja sporazuma, ističe Blumberg, biće prvi veliki test nemačkog predsedavanja EU

Objavljeno:

Mnoge članice Evropske unije s nestrpljenjem očekuju početak predsedavanja Nemačke na čelu s Angelom Merkel koja u vreme zdravstvene i ekonomske krize, ali i narastajućeg populizma i evroskepticizma, insistira na očuvanju evropskog tržišta, političkog integriteta i najpre, solidarnosti, prenosi Radio slobodna Evropa ocene svetskih medijia.

Nemačka kancelarka rekla je da je prevazilaženje pandemije koju je izazvao korona virus glavni prioritet predsedavanja njene zemlje EU, budući da je predsednica Evropske komisije pozvala članice da odobre ogromni paket stimulansa do kraja jula, ističe Blumberg.

Merkel je u svom nedeljnom podkastu rekla da će učiniti sve kako bi pomogla postizanje sporazuma o oporavku privrede EU u vrednosti od 750 milijardi evra, dodajući da će njena zemlja biti "pošten posrednik" u pregovorima.

Osiguranje postizanja sporazuma, ističe Blumberg, biće prvi veliki test nemačkog predsedavanja EU, koje počinje 1. jula. Program oporavka, koji treba da dobije podršku svih 27 članica unije, finansirao bi se izdavanjem zajedničkog duga,što bi bio i značajan korak ka čvršćoj ekonomskoj integraciji.

Četiri fiskalno jake države, među kojima su Holandija i Austrija, negoduju oko te ideje jer se plaše da bi im njihovi poreski obveznici mogli zameriti zbog potrošnje na zemlje koje su i pre pandemije imale finansijskih problema.

Berlinsko predsedavanje Evropskom unijom biće poslednje s Merkel na čelu, a moglo bi definisati nasleđe liderke koju su neretko nazivali "večnom kancelarkom", budući da je na vlasti od 2005, ukazuje agencija Frans pres.

Iako ne fale goruća pitanja koja treba rešiti – od definisanja odnosa EU s Britanijom, kriza u Libiji i Siriji, do pomaka ka nižoj upotrebi ugljenika – u narednih šest meseci evropskom politikom dominiraće pandemija COVID-19 i ekonomija koja je zapala u najgoru krizu od Drugog svetskog rata.

Kada je Merkel prošle nedelje predstavila plan nemačkog predsedavanja EU-om, jasno je stavila do znanja koliko su u visoki ulozi, naglasivši da je uloga Njemačke da sprečiti da pandemija uništi jedinstveno evropsko tržište i ugrozi integritet EU, piše Fajnenšl tajms.

Vešto rukovođenje pandemijom ojačalo je autoritet Merkel i kod kuće i u inostranstvu, omogućivši joj da se upusti u političke rizike koji bi pre samo godinu dana delovali nezamislivo. Odraz toga, smatraju evropske diplomate, bio je francusko-nemački predlog Fonda za oporavak od pandemije. Glavni zadatak Nemačke, kako kažu, biće saradnja s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i pomoć u postizanju sporazuma o fondu za oporavak pre avgusta, uz predstojećisedmogodišnji budžet EU.

Berlin takođe želi raspravu o budućnosti EU u drugoj polovini 2020. godine, pošto je Merkel prošle nedelje rekla da je pandemija razotkrila "koliko je evropski projekat još uvek krh".

Nemačka bi, kako je rekla, trebalo da iskoristi svoje predsedništvo za unapređenje zelenih i digitalnih programa. Berlin takođe želi da nastavi razgovoreo reformi migracionog sistema EU i započeti raspravu o tome kako EU može preuzeti više odgovornosti u svetu, ističe Fajnenšl tajms dodajući da će u tu svrhu Nemačkau oktobru organizovati samit Evropske unije i Afričke unije.

Dok se Evropa suočava se s izazovima epskog nivoa uzrokovanih pandemijom, najveća i najmoćnija evropska država može pružiti potrebno vodstvo, ocenjuje Gardijan u uredničkom komentaru.

U Italiji i Španiji spektar neodrživog duga ugrožava oporavak privrede koja je već bila krhka. U Briselu postoji bojazan da će posle pandemije generacijski zadatak rešavanja klimatskih nepogoda i sprovođenje teških zelenih ciljeva biti stavljeni po stranu. Mesto Evrope u multipolarnom svetu, gde dominira sve napetiji rivalitet SAD i Kine, mora se izraditi iznova. Posle epidemije, novi naglasak je na ekonomskoj samodovoljnosti, posebno u medicinskoj proizvodnji i ključnim industrijama.

Izgledi za udruživanje duga s južnim susedima tradicionalno su bili anatema prosperitetnijim državama članicama EU s otporom koji obično vodi Nemačka. Takozvana štedljiva četvorka - Austrija, Danska, Švedska i Holandija - pokrenuće žestoku akciju za uklanjanje plana kojeg su iscrtali Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron. Ali, ukazuju urednici Gardijana, čini se da je iskustvo u poslednja tri meseca u Berlinu promenilo percepciju onoga šta je moguće i šta je poželjno.

Merkel veruje da je u Evropi neophodna solidarnost. S pravom je upozorila da će neuspeh u kolektivnoj akciji stabilizacije ekonomije u Evropi ići na ruku antidemokratskim i autoritarnim snagama. U vreme kada ulozi nikad nisu bili veći, predsedavanje Nemačke na čelu s Angelom Merkel za EU je, zaključuje Gardijan, dobra vest.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.