U APRILU JE VIRUS BIO JAČI NEGO SADA?! Ova studija o koroni dovela je do velike svađe među stručnjacima!
U teorije koje su istraživači ponudili kao objašnjenje za niži stepen takozvanog virusnog opterećenja ubraja se i ona prema kojoj je izloženost pacijenata virusu možda smanjena merama izolacije, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

koronavirus

U APRILU JE VIRUS BIO JAČI NEGO SADA?! Ova studija o koroni dovela je do velike svađe među stručnjacima!

Virusno opterećenje bilo je slično i kod muškaraca i kod žena

Objavljeno:

Na osnovu analize 200 briseva čija je jedna polovina uzeta od pacijenata lečenih u aprilu, a druga u maju, istraživači su zaključili da su simptomi kod prve grupe pacijenata bili teži i da je ona u većem procentu iziskivala hospitalizaciju i intenzivnu negu.

Studija malog obima koju su italijanski istraživači sproveli u jednoj bolnici u Milanu pokazuje da je kod pacijenata koji su na koronavirus testirani u maju pronađena manja količina virusnih čestica u odnosu na one koji su testirani mesec dana ranije. U teorije koje su istraživači ponudili kao objašnjenje za niži stepen takozvanog virusnog opterećenja ubraja se i ona prema kojoj je izloženost pacijenata virusu možda smanjena merama izolacije, ali studija ne sadrži dokaze kojima bi ta teza bila potkrepljena.

Kako navodi Rojters, virusno opterećenje bilo je slično i kod muškaraca i kod žena, ali izraženije kod pacijenata starosti 60 godina i iznad, kao i kod onih sa teškim oblicima Kovid-19, a iako je teoretski moguće da je došlo do mutacije virusa, molekularni podaci ne sadrže dokaz o tome. U ostala moguća objašnjenja nižeg virusnog opterećenja u maju ubrajaju se masovnije sprovođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih, kao i higijenskih mera, više temperature vazduha i niži stepen atmosferskog zagađenja, tvrde autori studije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.