OVO JE NOVI PROTOKOL ULASKA U GRČKU! Od 1. jula za sve turiste važe ova pravila, morate ih znati!
Foto: Profimedia

Promena

OVO JE NOVI PROTOKOL ULASKA U GRČKU! Od 1. jula za sve turiste važe ova pravila, morate ih znati!

Postoje nova pravila u protokolima za one koji dolaze avionom, brodom ili kopnenim putem

Objavljeno:

Putnici koji u Grčku dolaze avionom, morem ili kopnom, od 1. jula moraće da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju.

Svi putnici dužni su da ispune PLF (Passenger Locator Form, koji možete da pronađete ovde) najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, a sve mere važe od 1. jula, piše B92.

Protokol za putnike koji dolaze avionom

* Dolazak putnika.

* Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.

* Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

* Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

foto: Beta

Protokol za putnike koji dolaze brodom

*Dolazak putnika koji idu peške do glavnog ulaza

*Putnici koji dolaze u vozilima preusmeravaju se do posebnog ulaza

*Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.

*Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.

*Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze kopnom

*Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sva lica koja ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.

*Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori proveravaju QR kod svakog putnika.

*Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).

*Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih 7 dana.

*Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus.

*Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko/socijalno distanciranje).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.