VAKCINA ZA KORONU SE OD DANAS TESTIRA U AFRICI: Neki su već dobili PRVU DOZU
Koronavirus /Ilustarcija, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, Ilustracija

KONAČNO

VAKCINA ZA KORONU SE OD DANAS TESTIRA U AFRICI: Neki su već dobili PRVU DOZU

Južna Afrika sa više od 106.000 obolelih, ;ima skoro jednu trećinu od ukupno obolelih u Africi, uključujući više od 2.100 smrtnih slučajeva

Objavljeno:

- U Africi je danas počelo testiranje vakcine protiv kovid-19, koja je razvijena na Univerzitetu Oksford, na dobrovoljcima koji su dobili prvu dozu.Obimno ispitivanje vakcine razvijeno na Univerzitetu Oksford u Britaniji sprovodi se u Južnoj Africi, Britaniji i Brazilu.

Južna Afrika sa više od 106.000 obolelih, ima skoro jednu trećinu od ukupno obolelih u Africi, uključujući više od 2.100 smrtnih slučajeva.

"Osećam se pomalo uplašeno, ali želim da znam šta se dešava sa ovom vakcinom kako bih mogao da kažem svojim prijateljima i drugima šta se dešava sa istraživanjem", ​​rekao je jedan od volontera za vakcinaciju u Johanesburgu.

Na afričkom kontinentu sada ima skoro 325.000 zaraženih dok zemlje ukidaju mere ograničenja pod ekonomskim pritiskom gradjana koji kažu da moraju da hrane svoje porodice.

Nedostatak materijala za testiranje i sanitetskog materijala i dalje je veliki problem u Africi koja bi mogla da postane najveće žarište u svetu.

U Africi je bilo usporeno širenje pandemije ali se ona sada ubrzano zahuktava uz veliki porast broja obolelih i umrlih", rekao je danas šef Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong.

Kamerun, Uganda, Tanzanija, Kenija i Južna Afrika imaju visoko razvijene mogućnosti kliničkog ispitivanja, rekao je Salim Abdul Karim, predsedavajući savetodavnog odbora Ministarskog saveta za kovid-19 u Južnoj Africi.

Mnoge druge zemlje subsaharske Afrike takođe imaju sposobnost kliničkog ispitivanja, rekao je Danijel Bauš, direktor tima za hitnu podršku u javnom zdravlju Velike Britanije.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je da se početna isporuka bilo koje vakcine kovid-19 rasporedi tamo gde je najpotrebnije, a ne na osnovu "sposobnosti plaćanja".

On je rekao da od ove nedelje sve 54 afričke zemlje imaju kapacitet laboratorija za testiranje na korona virus.

U februaru su samo dve afričke države mogle da rade testiranje na virus.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.