ZAVRŠENA NAJVEĆA VOJNA PARADA U 2020: Putin predstavio NOVA MOĆNA ORUŽJA, prisustvovao i Vučić (VIDEO)
Vojna parada u Moskvi, Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

SPEKTAKL

ZAVRŠENA NAJVEĆA VOJNA PARADA U 2020: Putin predstavio NOVA MOĆNA ORUŽJA, prisustvovao i Vučić (VIDEO)

Crvenim trgom prodefilovaće gardisti Vojske Srbije

Objavljeno: 11:48h

U Moskvi je održana Vojna parada povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi su učestvovavli i pripadnici Vojske Srbije, a paradi je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

Zvona označila početak parade u Moskvi

foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Marširali su pripadnici vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka.

foto: EPA/Yuri Kochetkov/POOL

Parada se održala u nekoliko gradova u Rusiji. U njoj je učestvovalo oko 64.000 ljudi, a na Crvenom trgu 14.000.

Moćno rusko oružje

Prikazan je sistem "Pancir SM" sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju.

foto: EPA/Evgeny Biatov

Prikazana su i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštita od protivoklopnih raketa. Predstavljen je i "Bumerang" - vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

foto: Printscreen/Youtube

Publika je imala prilike da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti - ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će značajno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon. On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh-vazduh i smanjenu viljdivost.

foto: EPA/Yuri Kochetkov/POOL
foto: EPA/Yuri Kochetkov/POOL

Prikazan je i Jars, raketa koja nosi nuklearne bojeve glave, ima takve taktičko tehničke karakteristike da ju je nemoguće oboriti.

foto: EPA/Evgeny Biatov

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa -S400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio "Slovenski štit".

foto: PROFIMEDIA/SERGEI BOBYLEV/TASS
foto: PROFIMEDIA/SERGEI BOBYLEV/TASS

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, našao se odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina

To su primetili i svi veliki svetski mediji.

foto: Printscreen/Reuters

Crvenim trgom prodefilovali su i gardisti Vojske Srbije

Svoje emocije nije mogao da sakrije ni predsednik Vučić, pa je srpskim vojnicima jasno stavio do znanja koliko je ponosan na njih i našu zemlju.

Vučić je sa tribina stavio ruku na srce.

- Ovo je ponos Srbije, napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

Ovo je ponos Srbije! ??

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Završena Parada pobede

Po završetku defilea vojske na Crvenom trgu, cveće na spomenik Neznanom junaku položio je srpski predsednik sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija na spomenik u Aleksandrovskoj bašti.

Po završetku parade vojnici su napustili Crveni trg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.