KORONA HARA SVETOM, A KINEZI OPET KOLJU PSE I JEDU IH: Festival životinjskog mesa u Julinu je opasnost za ceo svet!
Oni to zovu festivalom, a takvo ubijanje pasa za konzumaciju održavaju svake godine tokom jedne od najtoplijih nedelja u godini, Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

koronavirus

KORONA HARA SVETOM, A KINEZI OPET KOLJU PSE I JEDU IH: Festival životinjskog mesa u Julinu je opasnost za ceo svet!

Nakon što neko od prolaznika prstom pokaže na psa, krvnik ga vadi iz kaveza, odere mu kožu i ubija

Objavljeno:

Dok ceo svet strahuje od novog talasa koronavirusa, Kinezi organiziraju 10-dnevno klanje pasa. Kao da im se ništa neobično nije dogodilo pre par meseci na jednoj takvoj pijaci.

Oni to zovu festivalom, a takvo ubijanje pasa za konzumaciju održavaju svake godine tokom jedne od najtoplijih nedelja u godini, od 21. do 30. juna. Pijaca na kojoj se klanje događa nalazi se u gradu Julin, u autonomnoj regiji Guandži, uz granicu s Vijetnamom.

Tokom tih deset dana masakra desetine hiljada pasa poslednje dane života provesće u kavezima. Nakon što neko od prolaznika prstom pokaže na psa, krvnik ga vadi iz kaveza, odere mu kožu i ubija. Pojedu ukupno više od 10 hiljada pasa. Aktivisti godinama pokušavaju da zabrane ovu okrutnu tradiciju koja se prvi put u Julinu počela održavati 2009. godine. Vlada je već pokušavala doneti zakone kojim će zabraniti trgovinu divljim životinjama i zaštititi kućne ljubimce, ali do sada nije bilo većeg pomaka. Aktivisti se nadaju da će, zbog svega što se dogodilo s Kovidom-19, vlada konačno malo ozbiljnije reagovati.

Nadam se da će se Julin promeniti ne samo zbog životinja već i zbog zdravlja i sigurnosti ljudi”, rekao je za Rojters Peter Li iz organizacije Humane Society International.

Dopuštanje masovnih okupljanja kako bi se trgovalo psećim mesom i konzumiralo na prepunim pijacama i restoranima predstavlja značajan rizik za javno zdravlje”, dodao je Li.

Veruje se da je Kovid-19 potekao s pijace u gradu Vuhanu gde se prodaju i konzumiraju šišmiši, zmije, štakori i ostale divlje životinje. Virus je prešao sa životinje na čoveka, proširio se širom sveta i do sada usmrtio više od 468 hiljada ljudi.

Sve dok postoje ovakve pijace, postoji i opasnost od pojave novih virusa. A sve dok ljudi ne počnu učiti iz vlastitih grešaka, istorija će se ponavljati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.