REKETIRANJE, PRANJE NOVCA, POKUŠAJ UBISTVA! Ovo se sve stavlja na teret bugarskom premijeru!
Bojkov, koji se smatrao jednim od najbogatijih Bugara sa imovinom vrednom između 1,5 i tri milijarde evra, Foto: EPA / LUDOVIC MARIN / POOL

krimi rad

REKETIRANJE, PRANJE NOVCA, POKUŠAJ UBISTVA! Ovo se sve stavlja na teret bugarskom premijeru!

On je naveo da su Borisov i ministar finansija, kada su čuli za to pokušali da ga nateraju da većinski udeo kompanije prebaci na osobu koju su imenovali

Objavljeno:

Bugarski premijer Bojko Borisov, ministar finansija Vladislav Goranov i poslanica Menda Stojanova ispitani su zbog istrage protiv odbeglog vlasnika kockarnica.

Policija Vasila Bojkova tereti za iznudu novca, saopštilo je Tužilaštvo.

Bojkov, koji se smatrao jednim od najbogatijih Bugara sa imovinom vrednom između 1,5 i tri milijarde evra (između 750.000.000 i 1,5 milijardi evra), izgubio je svoje kockarsko carstvo početkom 2020. godine kada je Parlament zabranio privatne lutrije i kada je optužen za utaju više od 700 miliona leva (350 miliona evra) od kockanja, pranja novca, iznude, podmićivanja, trgovanja uticajem.

On je optužen i za ubistvo, pokušaj ubistva, pokušaj silovanja i nezakonito posedovanje kulturnih dobara, prenosi BTA.

Bojkov je pobegao iz zemlje pre nego što je izdat nalog za njegovo hapšenje i trenutno se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od kojih Bugarska traži njegovo proterivanje.

U nizu objava koje je Bojkov objavio u maju na svom Fejsbuku, on je naveo da su mu Borisov i Goranov tražili da im plaća 20 odsto prihoda, kada je pokušao da proda polovinu svog kockarskog posla češkoj kompaniji za milijardu leva (500 miliona evra).

On je naveo da su Borisov i ministar finansija, kada su čuli za to pokušali da ga nateraju da većinski udeo kompanije prebaci na osobu koju su imenovali i da su napali njegov posao kada je on odbio da to učini.

Bojkov je naveo da je o svemu tome i zvanično obavestio Tužilaštvo i glavnog tužioca Ivana Geševa, a prema navodnoj prijavi Bojkov je između 2017. i kraja 2019 godine platio Borisovu 60 miliona leva, kao i ministru finansija jer su to od njega tražili.

U saopštenju Tužilaštva navodi se da je specijalno tužilaštvo zadužilo Državnu agenciju za nacionalnu bezbednost da proveri zašto Unikredit banka nije obavestila Direktorat za finansijsko obaveštavanje kada su obrađene isplate u iznosu većem od 30.000 leva (15.000 evra) kako nalaže Zakon o pranju novca.

Tužilaštvo je navelo da je iz Bojkovih kancelarija u Sofiji zaplenjeno 3.610 predmeta sa karakteristikama kulturno-istorijskog dobra u okviru istrage protiv njega.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.