OTKRIVEN UZROK NOVOG TALASA KORONE: Evo šta je dovelo do toga da nam se ovo dešava, epidemiolozi se oglasili!
Koronavirus / Ilustracija, Foto: EPA-EFE/LI KE, Ilustracija

NOVI IZVORI ZARAZE

OTKRIVEN UZROK NOVOG TALASA KORONE: Evo šta je dovelo do toga da nam se ovo dešava, epidemiolozi se oglasili!

Pre nekoliko dana virus se ponovo pojavio u Pekingu, a njegovi tragovi pronađeni su na jednoj velikoj pijaci, na daskama za sečenje lososa koji dolazi iz uvoza

Objavljeno:

Glavni kineski epidemiolog Vu Zunju tvrdi da korona virus na površini zamrznute hrane može da preživi do tri meseca i da nadležni u Kini izrazito sumnjaju da je upravo kontaminirana hrana bila novi izvor zaraze u toj zemlji, ali postoje i drugačija mišljenja o stepenu mogućosti prenošenja virusa putem zamrznute ili rashlađene hrane.

Pre nekoliko dana virus se ponovo pojavio u Pekingu, a njegovi tragovi pronađeni su na jednoj velikoj pijaci, na daskama za sečenje lososa koji dolazi iz uvoza.

Međutim, suprotno Vuovom mišljenju, jedan virusolog iz Honkonga tvrdi da se preko zamrznute hrane obično prenose virusi kao što su rotavirus i hepatitis A i to kroz probavni trakt, a ne preko disajnih puteva, preko kojih se šire respiratorni virusi poput korona virusa.

- Nije poznato da se SARS-CoV-2 prenosi konzumiranjem zaražene hrane - kaže ovaj ekspert.

Slično tvrdi i jedan izraelski stručnjak, ističući da do zaraze najvećim delom dolazi u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, a da nema dokaza da se to odvija preko hrane ili posuda ili pakovanja za hranu.

- Infekcija putem sveže hrane kao što je meso i riba može se dogoditi ako radnik u kuhinji ili kelner ode na posao bolestan i onda dodiruje hranu, prenoseći virus - kaže on, dodajući da je rizik od prenošenja novog korona virusa preko zamrznute hrane veoma nizak uz pridržavanje smernica za njenu pripremu.

Jedan stručnjak iz Singapura ističe da na mogućnost preživljavanja tog virusa znatno utiču temperatura i vlažnost vazduha, pa tako na temperaturi od 37 stepeni Celzijusovih virus može opstati samo jedan dan, dok je, poređanja radi, na 22, odnosno 4 stepena Celzijusovih on opstaje nedelju dana, odnosno više od dve nedelje, a ovi podaci se odnose na čvrste nežive površine, a ne meso.

- Pomalo sam skeptičan prema tome da se virus na pijaci pojavio pošto je preko zamrznute hrane prenet sa izvora udaljenog hiljadama kilometara - kaže ovaj naučnik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.