SITUACIJA SE NE SMIRUJE! Procureli novi detalji o sukobu Indije i Kine: Oficira bacili sa litice (VIDEO)
Indijska Vojska, Foto: EPA/JAIPAL SINGH

neredi

SITUACIJA SE NE SMIRUJE! Procureli novi detalji o sukobu Indije i Kine: Oficira bacili sa litice (VIDEO)

Indijski mediji tvrde: Ubijeno i do 50 kineskih vojnika, Kina bez komentara

Objavljeno:

Sukob indijskih i kineskih vojnika na crti razgraničenja te dve zemlje, koju obe zemlje osporavaju, odneo je najmanje 20 života indijskih vojnika. Broj žrtava na kineskoj strani i dalje se ne zna.

Međutim, obe zemlje tvrde da u smrtonosnom okršaju nije ispaljen nijedan metak ili granata. Umesto toga, stotine vojnika s obe strane koje su sudelovale u sukobu služile su se šakama, metalnim šipkama i kamenjem.

Nijedna strana navodno nije nosila oružje, u skladu s dugogodišnjom praksom dogovorenom upravo kako ne bi došlo do nekontrolisane eskalacije između dve nuklearne sile. Naime, iako je i ranije ove godine, kao i 2017., između dve vojske na granici dolazilo do fizičkog sukoba, poslednji put su razmenile vatru pre 45 godina.

Okršaj je izbio u ponedjeljak uveče na planinskoj klisuri iznad reke Galwan, gde je indijska vojna patrola iznenada naletela na kineske vojnike. Indijske snage mislile su da su se kineske povukle s tog područja u skladu sa sporazumom o deeskalaciji sklopljenom 6. jun.

U okršaju koji je izbio kineski vojnici gurnuli su pukovnika koji je zapovedao indijskom vojnom patrolom s litice u reku. Tada su obe strane pozvale pojačanje i došlo je do masovne tuče. Oko 600 vojnika borilo se gotovo celu noć, oko šest sati, na strmom, grubom planinskom terenu.

Do sličnog, ali mnogo manjeg fizičkog okršaja dve strane došlo je i u maju, ali tada niko nije smrtno stradao. Nedugo nakon toga procureo je snimak tog sukoba, koju je indijska vojska odbila potvrditi kao autentičnu.

Indijska vojska prvo je saopštila da je troje vojnika ubijeno, da bi naknadno javila da je još 17 njenih vojnika podleglo povredama te da je žrtava bilo na obe strane.

Mlatili se šipkama i gurali jedni druge s klisure u reku

Međutim, izvori za Guardian kažu da je najveći deo poginulih izgubilo život tako što su u borbi pali ili su gurnuti s klisure, baš kao i indijski zapovednik. Još najmanje četvoro indijskih vojnika navodno je u kritičnom stanju.

Kina pak nije potvrdila niti jednu smrt svojih vojnika, ali je zato optužila Indiju za iniciranje sukoba "provociranjem i napadanjem kineskih vojnika". Glavni urednik kineskih državnih novina Global Times izjavio je da, prema njegovim saznanjima, ima žrtava i na kineskoj strani, ali da kineska Narodna oslobodilačka vojska želi "izbeći raspaljivanje emocija javnosti" sa upoređivanjem brojki ubijenih. Zanimljivo, kineska državna televizija CCTV u utorak uveče nije uopšte spomenula dramatičan sukob.

Indijski mediji tvrde: Ubijeno i do 50 kineskih vojnika, Kina bez komentara

Indijski mediji javljaju, pozivajući se na obavještajne izvore, da je i do 50 kineskih vojnika možda ubijeno u okršaju. Ipak, nisu predstavljeni nikakvi dokazi za tu tvrdnju.

Indijski predsjednik Narendra Modi predvodio je danas dva minuta ćutanja za poginule vojnike i obećao da će Indija "braniti svaki kamen i svaki centimetar svoje teritorije".

Sve je ovo posledica granične razmirice na teritoriju oko kojeg se ove dje goleme zemlje spore već decenijama - dolini reke Galwan između himalajske visoravni Tibet i slabo naseljenog dela Kašmira zvanog Ladakh. Kašmir je, naravno regija oko koje se spore i Indija i Pakistan. Stoga je ovo jedno od geopolitički najtrusnijih područja na svetu. Glavni razlog je taj što i Indija i Kina vide teritoriju oko kojeg se spore kao strateški bitan, i u vojnom i u ekonomskom smislu.

Nijedna zemlja ne priznaje trenutnu liniju razgraničenja, koja ide sredinom spornih teritorija, kao legitimnu granicu. Prava granica dve zemlje nikad nije uspostavljena jer ih je delio Tibet dok je bio nezavisna zemlja. Otkad je komunistička Kina anektirala Tibet nakon Drugog svetskog rata, Indija i Kina nisu se uspele dogovoriti oko granice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.