STRUČNJACI KONAČNO IMAJU ODGOVORE: Osobe do 20 godina malo podložne virusu korona, a ove mere su nepotrebne!
Naučnici su takođe formulisali simulirani model pandemije u 146 glavnih gradova širom sveta i otkrili da očekivani broj kliničkih slučajeva zavisi od prosečne starosne strukture, Foto: EPA-EFE/LI KE, Ilustracija

koronavirus

STRUČNJACI KONAČNO IMAJU ODGOVORE: Osobe do 20 godina malo podložne virusu korona, a ove mere su nepotrebne!

Zatvaranje škola, koje je u mnogim zemljama uvedeno zbog pandemije, najverovatnije ima ograničen uticaj na suzbijanje širenja zaraze

Objavljeno: 15:28h

Osobe mlađe od 20 godina su duplo manje podložne oboljevanju od COVID-19 u poređenju sa starijim osobama, dok se klinički simptomi ove bolesti ispoljavaju samo kod petine dece i adolescenata, pokazalo je novo istraživanje.

U ovom istraživanju matematički model pandemije korona virusa formulisan je na osnovu podataka koji se odnose na 32 mesta iz šest zemalja - Kine, Italije, Japana, Singapura, Kanade i Južne Koreje, a rezultati studije su objavljeni u časopisu NejčEr medisin (Nature Medicine).

Istraživanje je pokazalo da se simptomi zaraze korona virusom pojavljuju u 69 odsto slučajeva kod osoba preko 70 godina starosti, prenela je agencija Rojters.

Zatvaranje škola, koje je u mnogim zemljama uvedeno zbog pandemije, najverovatnije ima ograničen uticaj na suzbijanje širenja zaraze, navode autori ove studije.

Naučnici su takođe formulisali simulirani model pandemije u 146 glavnih gradova širom sveta i otkrili da očekivani broj kliničkih slučajeva zavisi od prosečne starosne strukture, te da zemlje sa mlađim stanovništvom trpe manji teret usled pandemije.

Jedan od lidera tima koji je sproveo istraživanje Rozalind Ego sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti napominje da su rezultati studije proistekli iz simuliranih modela i da bi trebalo da budu potkrepljeni istraživanjima realne situacije u vezi sa pandemijom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.