RUŠE I OCA AMERIČKOG USTAVA: Demonstranti u Portlandu oborili statuu Tomasa Džefersona!
Trenutak rušenja, Foto: Twitter printscreen

kulturni rat

RUŠE I OCA AMERIČKOG USTAVA: Demonstranti u Portlandu oborili statuu Tomasa Džefersona!

Građanski nemiri ovakvih razmera vode ka reviziji istorije što nije poželjno jer postoje drugi načini da se iskaže nezadovoljstvo.

Objavljeno: 07:24h

Rasizam je sistemski problem koji nagriza društvenu koheziju američkog društva. Rasne predrasude su i dalje ukorenjene u njihovu kulturu ako uzmemo u obzir istoriju ropstva i druge vidove rasne netrpeljivosti.

Ubistvo Džordža Flojda pokrenulo je lančanu reakciju koja se proširila preko čitave Amerike ali i prelila na ostale kontinente. U vezi sa tim, možemo videti kako se ruše statue ljudi koji su kroz istoriju imali dodirnih tačaka sa rasizmom ili su za njega bili direktno odgovorni.

Međutim, šokantan snimak nam dolazi iz Portlanda. Tamo je grupa demonstranata srušila spomenik Tomasu Džefersonu, jednom od idejnih tvoraca američke deklaracije o nezavisnosti.

Takvi gestovi ozbiljno narušavaju ugled SAD kao liberalne i slobodne zemlje. Građanski nemiri ovakvih razmera vode ka reviziji istorije što nije poželjno jer postoje drugi načini da se iskaže nezadovoljstvo.

Američko društvo oduvek se zasnivalo na konkretnim vrednostima. Njihov ustav proklamuje pravo na život, slobodu i traženje sreće.

Sudeći po aktuelnim događajima, te vrednosti su ozbiljno narušene. Produbljivanje krize škodiće svima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.