KON JE PREDVIDEO DA ĆE AMERIKOM VLADATI TRAMP, ALI I JOŠ STVARI: Sada su isplivali detalji koje niko nije znao
Roj Kon i Donald Tramp, Foto: youtube.com/HBO

VAŽNA LIČNOST

KON JE PREDVIDEO DA ĆE AMERIKOM VLADATI TRAMP, ALI I JOŠ STVARI: Sada su isplivali detalji koje niko nije znao

Ovo ostvarenje delo je rediteljke Ajvi Merpul, unuke njujorških Jevreja Džulijusa i Etel Rozenberg, koje je Kon, kao mladi tužilac, poslao na električnu stolicu kada je pedesetih godina prošlog veka otkriveno da su oni sovjetski špijuni koji su Moskvi dostavili nacrte američke nuklearne bombe

Objavljeno:

U Americi će ove nedelje na televiziji premijerno biti prikazan dokumentarac o Roju Konu, kontroverznom advokatu za kojeg se veruje da je oblikovao političku budućnost mladog Donalda Trampa upoznavši ga sa najkonzervativnijim krilom republikanaca, a pre 40 godina je prorekao da će Tramp postati predsednik SAD.

Odluka da se ovakav dokumentarac o Konu, koji je, prema navodima hrvatskog Jutarnjeg lista, palio komunističke knjige i koketirao sa rasizmom, emituje baš u vreme rasnih nemira u Americi i sve većeg zahuktavanja kampanje pred predsedničke izbore zakazane za novembar, uopšte nije slučajna i deo je plana demokrata i njihovog kandidata Džoa Bajdena da što više ocrne samog Trampa.

Ovo ostvarenje delo je rediteljke Ajvi Merpul, unuke njujorških Jevreja Džulijusa i Etel Rozenberg, koje je Kon, kao mladi tužilac, poslao na električnu stolicu kada je pedesetih godina prošlog veka otkriveno da su oni sovjetski špijuni koji su Moskvi dostavili nacrte američke nuklearne bombe.

FILM DEO KAMPANJE

Ipak, da rediteljki motiv za snimanje dokumentarca "Siledžija. Kukavica. Žrtva: Priča o Roju Konu" ("Bully. Coward. Victim: The Story of Roy Cohn") nije bila samo lična osveta prema čoveku koji je poslao u smrt njenu babu i dedu, pokazuje i izjava da je definitivnu odluku da napravi film o Konu donela onog jutra kad je Tramp izabran za predsednika SAD 2016. godine jer su Konov lik i život tom pobedom odjednom dobili novu perspektivu. Kon je rođen 1927. u Bronksu, u sekularnoj jevrejskoj porodici, a kao mladi 21-godišnji pravnik osnovao je Američku jevrejsku antikomunističku ligu, a dve godine kasnije uključio se u sudski proces protiv Rozenbergovih, gde ga je veština unakrsnog ispitivanja svedoka učinila pravosudnom zvezdom. Iako je bio javno bio protiv gejeva, imao je brojne mlade ljubavnike, a umro je od side 1986. godine.

Tokom 30-godišnje advokatske karijere zastupao je slavne osobe, poslovne mogule poput Ruperta Merdoka i Aristotela Onazisa, njujoršku katoličku nadbiskupiju, bejzbol klub Njujork Jenkiz, ali i mafijaške porodice Salerno, Galante i Goti.

TRAMPOV PITBUL

Ranih osamdesetih godina bio je advokat i najbliži saradnik tada mladog Donalda Trumpa, kojeg je, kako navodi Jutarnji, branio kao što pitbul brani vlasnika. Politički se vezao za najkonzervativnije krilo Republikanske partije, a u te krugove uveo je i Trampa i time započeo političku karijeru aktuelnog šefa Bele kuće. Jedan od sagovornika u dokumentarcu kaže da je "Kon Trampa preveo preko reke" u Njujorku, odnosno omogućio mu ulazak u uticajne krugove na Menhetnu. Navodi se da je 1980. godine Kon u nekoj televizijskoj emisiji glasno nahvalio tada 34-godišnjeg Trampa kazavši da je "jako sposoban" i da bi "jednog dana mogao da postane predsednik", što se i desilo 30 godina posle Konove smrti.

O Trampovom mentoru

- Roj Kon rođen 1927. u Bronksu, u sekularnoj jevrejskoj porodici

- kao mladi 21-godišnji pravnik osnovao je Američku jevrejsku antikomunističku ligu, a dve godine kasnije uključio se u sudski proces protiv Džulijusa i Etel Rozenberg, sovjetskih špijuna koji su Moskvi dostavili nacrte američke nuklearne bombe i koje je on poslao na električnu stolicu

- tokom 30-godišnje advokatske karijere zastupao slavne osobe, poslovne mogule poput Ruperta Merdoka i Aristotela Onazisa, njujoršku katoličku nadbiskupiju, bejzbol klub Njujork Jenkiz, ali i mafijaške porodice Salerno, Galante i Goti

- javno bio protiv gejeva, a imao je brojne mlade ljubavnike i umro od side 1986. godine

Obdukcijom utvrđeno da je Bruksova smrt ubistvo

Ameriku je, nakon ubistva Džordža Flojda (46) tokom policijskog privođenja u Mineapolisu krajem maja, koje je pokrenulo rasne nemire pod kontrolom "duboke države" usmerene protiv Trampa, tokom proteklog vikenda uzdrmala još jedna nasilna smrt Afroamerikanca. Juče je na osnovu obdukcije smrt Rejšarda Bruksa (27), u kojeg je pucao policajac u Atlanti, okarakterisana kao ubistvo izazvano povredama nanetim vatrenim oružjem u leđa. Osumnjičeni policajac Garet Rolf mogao bi da bude optužen za jedno od tri krivična dela - ubistvo, ubistvo sa predumišljajem ili ubistvo iz nehata. Bruks je ubijen nakon što je u pripitom stanju zatečen u kolima ispred restorana, a pošto nije prošao alko-test i trebalo da bude priveden, potukao se sa policajcima i oteo im električni omamljivač koji je usmerio ka njima, pa ga je Rolf upucao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.