OVO JE CRNAC KOGA SU UBILI POLICAJCI U ATLANTI: Pucali su mu U LEĐA, Amerika GORI zbog ovog slučaja!
Bruks je nova žrtva policijske brutalnosti u SAD, Foto: EPA-EFE/STEWART TRIAL ATTORNEYS HANDOUT

fitilj je zapaljen

OVO JE CRNAC KOGA SU UBILI POLICAJCI U ATLANTI: Pucali su mu U LEĐA, Amerika GORI zbog ovog slučaja!

Demonstranti su nakon ovog ubistva, podstaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubistvom nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, blokirali glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran „Vendi“, ispred kojeg je Bruks upucan.

Objavljeno:

Obdukcijom je utvrđeno da je smrt Rejšarda Bruksa, Afroamerikanca u koga je pucao policajac u Atlanti, ubistvo izazvano povredama nanetim vatrenim oružjem u leđa.

U saopštenju kancelarije patologa okruga Fulton, obdukcija je pokazala da je Bruks (27) preminuo usled gubitka krvi i povreda unutrašnjih organa koje su izazvala dva metka. Kao način smrti navedeno je ubistvo, prenosi Rojters.

Bruks je ubijen pošto se opirao hapšenju na parkingu restorana brze hrane.

Prilikom hapšenja došlo je do guranja i Bruks je od jednog od policajaca zgrabio elektrošoker, a potom je upucan.

Njegova smrt izazvala je velike proteste na ulicama Atlante, a restoran brze hrane ispred kojeg se ubistvo desilo je zapaljen.

Incident se dogodio usred velikih tenzija u američkom društvu posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu tokom policijskog privođenja.

Ko je Rejšard Bruks?

Rejšard Bruks ubijen je dan pre nego što je trebalo da proslavi rođendan svoje ćerke, saopštili su advokati porodice.

Bruks je imao tri ćerke, stare jednu, dve i osam godina, te 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja ćerka trebalo je u subotu da ima rođendansku zabavu.

„Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo tamo sedeli i razgovarali s majkom o ubistvu njenog oca“, rekao je advokat porodice Džastin Miler, prenosi portal „B92“.

Bruks je imao 27 godina. On je prijavljen policiji jer je spavao u automobilu na parkingu restorana. Ustanovljeno je da je bio pod uticajem alkohola. Razgovor sa policajcima u početku je tekao mirno, ali se situacija promenila kada su pokušali da mu stave lisice na ruke. On je od jednog policajca zgrabio elektrošoker, a zatim je ustreljen.

Uskoro je uz snimke s nadzornih kamera objavljen i snimak s kamere koja se nalazila na uniformi policajca.

Demonstranti zapalili restoran

Demonstranti su nakon ovog ubistva, podstaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubistvom nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, blokirali glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran „Vendi“, ispred kojeg je Bruks upucan.

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar.

Policajci koji su ubili Bruksa

Policijski službenici koji su upucali Rejšarda Bruksa su Garet Rolf i Devin Bronsan. Iz policije kažu da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolf je dobio otkaz.

​Gradonačelnica Kiša Lens Botoms saopštila je da je zbog ovog incidenta prihvatila ostavku načelnice Policijske uprave Atlante Erike Šilds, a da će dužnost privremenog čelnika obavljati bivši pomoćnik načelnika Rodni Brajant.

„Iz duboke ljubavi prema ovom gradu i ovoj službi ponudila sam ostavku na mesto šefice policije. Imam veru u gradonačelnicu i vreme je da grad krene napred i izgradi poverenje između policije i zajednica kojoj služi“, izjavila je Šilds.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.