MAKRON SE OBRATIO NACIJI: Njegova poruka odjekuje CELIM SVETOM
Traži reformu Evrope, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Vizionar

MAKRON SE OBRATIO NACIJI: Njegova poruka odjekuje CELIM SVETOM

"Želim da izvučemo neku pouku iz onoga to smo naučili", rekao je Makron.

Objavljeno:

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u nedelju uveče da ubrzava izlazak Francuske iz blokade izazvane korona virusom, ocenivši da je kriza ojačala potrebu zemlje za većom ekonomskom nezavisnošću.

U televizijskom obraćanju naciji, Makron je obećao i da troškovi od 500 milijardi evra subvencija kompanijama tokom najgore krize od Drugog svetskog rata neće platiti građani putem većih poreza, prenosi Rojters.

Restoranima i kafićima u Parizu biće dozvoljeno da se ponovo otvore sutra, rekao je, istog dana kada Francuska ukida ograničenja na granicama za građane zemalja Evropske unije.

Kriza nastala usled pandemije korona virusa otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Rojters.

"Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: nau zavisnost od drugih kontinenata da bismo doli do neke robe", rekao je francuski predsednik u televizijskom obraćanju naciji.

"Želim da izvučemo neku pouku iz onoga to smo naučili", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se "ne bi oslanjali na druge".

Od korona virusa u Francuskoj je umrlo više od 29.300 ljudi, što je nateralo Makrona da odloži svoju reformu penzionog sistema.

Makron se takođe dotakao rasnih protesta koji potresaju svet, rekavši da boja kože prečesto smanjuje mogućnost za napredovanje u Francuskoj i obećavši da će se boriti protiv diskriminacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.