PUTINU MUKA OD NAJBOGATIJEG RUSA: Pobesneo na njega pred svima i izvređao ga kao što ga niko nikada nije!
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

kad lupi šakom o sto

PUTINU MUKA OD NAJBOGATIJEG RUSA: Pobesneo na njega pred svima i izvređao ga kao što ga niko nikada nije!

Otkad je vest o izlivanju 21.000 tona dizela u reku odjeknula u svetskim medijima prošle nedelje, Putin je jedva skrivao svoj bes zato što je kompanija dozvolila da detalji incidenta procure u javnost.

Objavljeno:

Najbogatiji čovek u Rusiji, Vladimir Potanjin, jedan od vlasnika rudarskog giganta "Norilsk Nikela", održao je „iskren“ razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom povodom ogromnog izlivanja goriva u reku Ambarnaja krajem prošle nedelje.

Milijarder se našao na Putinovom udaru dok Rusija industrijskom gigantu odgovornom za izlivanje delegira troškove i logistiku čišćenja reke. Šteta je nastala kada se rezervoar za dizelsko gorivo srušio u elektrani poredgrada Norilsk i poplavio obližnju reku.

Otkad je vest o izlivanju 21.000 tona dizela u reku odjeknula u svetskim medijima prošle nedelje, Putin je jedva skrivao svoj bes zato što je kompanija dozvolila da detalji incidenta procure u javnost. Kako prenosi "Forbs", kompanija nije na vreme saopštila Kremlju da je došlo do ekološke nesreće, već je Putinov kabinet to saznao kada su fotografije, sada crvene, reke počele da kruže društvenim mrežama.

Neobično strogo čitanje bukvice", kako je to opisao "Moskou Tajms", emitovano je na državnoj televiziji. Putin je u programu uživo pitao Sergeja Lipina, šefa NETEK-a, podružnice "Norilsk Nikela" za gorivo, "zašto je vlada saznala za nasreću dva dana nakon što se ona desila". Da li ćemo naučiti o vanrednim situacijama iz društvenih medija? "

- Da li ćemo na društvenim mrežama otkrivati da su se desile vanredne situacije? Da li ste tamo sasvim zdravi? - prekorio ga je Putin.

Kad je guverner regiona Krasnojarsk Aleksander Us završio svoj izveštaj rekavši: „To je to, završio sam!", Putin je prasnuo: „Kako to misliš 'to je to'? Šta zapravo radiš po ovom pitanju?"

Glavni inženjer termoelektrane u vlasništvu "Norilsk Nikela" i direktor su privedeni zbog optužbi za kršenje ekološkig propisa i preti im sa pet godina zatvora.

Nakon što je proglasio vanrednu situaciju, Putin pomno prati napore na čišćenju reke i saniranju štete koje je izlivanje načinilo životnoj sredini.

Potanjin je rekao da je njegova kompanija "mobilizovala" vrhunske stručnjake i obećao je da će u potpunosti finansirati operaciju čišćenja i vraćanja ekosistema u normalno stanje.

- Кažem vam to, ne kao biznismen, već jednostavno kao osoba koja je to primila k srcu - rekao je.

Ogroman rezervoar za gorivo u elektrani u ruskom regionu Krasnojarsku u Sibiru srušio se i izlio više od 21.000 tona dizela. Čini se da je popustila potporna struktura rezervoara, koja je bila pričvršćena bušenjem permafrosta.

Uz klimatske promene i vreme koje je bilo neobično toplo za ovo doba godine, permafrost, odnosno debeli sloj zemlje ispod površine koji ostaje zamrznut tokom čitave godine, počeo je da se topi.

Dizel se najpre izlio na lokalni put, ali je za svega nekoliko sati stigao do reka Daldikan i Ambarnaja i uputio se ka Karskom moru.

Smatra se da je nesreća druga najveća ove vrste u savremenom ruskoj istoriji što se tiče masovnosti, kao i jedna od najvećih koje su se dogodile na Arktiku.

Ruske hitne službe pokušavaju da saniraju posledice nesreće, koje će se svakako osećati decenijama, ali je za sada teško proceniti koliko bi to sve moglo da košta. Na to će uticati brojni faktori, od vrste prolivenog benzina, koju za sada opisuju kao "veoma mobilnu", do fizičkih, bioloških, ekonomskih karakteristika mesta izlivanja, vremenskih prilika, godišnjeg doba...

Međutim, neki stručnjaci su nesreću uporedili sa ranijim koje su bile sličnog obima i karakteristika, procenivši da bi sanacija mogla da košta i četiri milijarde dolara.

Potanjin rekao Putinu da bi procenjeni troškovi štete mogli iznositi "milijarde i milijarde ... 10 milijardi ili više", obećavši da će "platiti onoliko koliko bude potrebno". Međutim, 10 milijardi rubalja je nešto više od 145 miliona dolara, i zvuči previše optimistično čak i ako se izuzmu moguće novčane kazne.

Istog dana kada je obim katastrofe postao poznat, Potanjinovo bogatstvo procenjeno na 24,9 milijardi dolara palo je za 1,6 milijardi.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.