SKANDAL U KANADI: Homoseksualci isključeni iz poziva da daju krv
Homoseksualci isključeni iz poziva da daju krv, Foto: Profimedia

STIGMATIZACIJA

SKANDAL U KANADI: Homoseksualci isključeni iz poziva da daju krv

Na izborima 2015. koji su na vlast doveli Dzastina Trudoa, liberalna stranka je obećala da će ukinuti zabranu davanja krvi za muškarce koji su imali seks sa istim seksualnim partnerima

Objavljeno:

Službenici javnog zdravstva u Kanadi tokom pandemije COVID-19 pozivaju Kanađane da daju krv, ali su iz tog poziva isključene gej osobe koje tri meseca nisu bile u apstinenciji.

Poslanik Nove demokratske partije (NDP-a) iz Britanske Kolumbije, Rendal Garison, poziva premijera Džastina Trudoa da ispuni svoje obećanje i obećanje Liberalne partije dato 2015. koje se odnosi na ukidanje ove zabrane.

Prema Garisonu, ova mera diskriminiše gejeve i biseksualne muškarce, kao i transrodne ljude.

On veruje da ta zabrana održava homofobiju i transfobiju i stigmatizuje ljude koji su u dugogodišnjoj vezi, kao i on sam, i koji su imali istog partnera već 20 godina, a ipak ne mogu davati krv.

Na veb stranici Hema-Kvebek, neprofitne organizacije koja isporučuje krv i druge biološke proizvode ljudskog porekla bolnicama, ova mera se objašnjava ''učestalošću zaraze HIV-om, koja je mnogo veća među muškarcima koji su imali seks sa muškarcima nego u opštoj populaciji. "Rasprostranjenost HIV-a je blizu 15 odsto među muškom populacijom u poređenju sa ispod 1 odsto među heteroseksualcima ili lezbejkama, navode oni.

Zabrana davanja krvi ili plazme homoseksualcima uvedena je 1992. godine, nakon skandala sa zaraženom krvlju u Kanadi gđe je na hiljade Kanađana bilo zaraženo virusom AIDS-a (HIV) ili hepatitisom C nakon primanja transfuzije krvi ili krvnih proizvoda.

Na izborima 2015. koji su na vlast doveli Dzastina Trudoa, liberalna stranka je obećala da će ukinuti zabranu davanja krvi za muškarce koji su imali seks sa istim seksualnim partnerima.

Od tada je liberalna stranka na celu sa Trudoom potrosila tri miliona dolara u istraživanje i implementaciju modela koji se zasniva na ponašanju pojedinca, a ne na seksualnoj orijentaciji.

foto: AP

Na svom brifingu za štampu u petak, Trudo je upitan zašto nije održo dato obećanje.

"Od početka smo prepoznali da moramo da izmenimo protokole kako bismo omogućili davanje krvi svakom pojedincu. Zato su milioni dolara uloženi u krvne službe Hema-Kvebek-a i Kanade kako bi mogli da vrše istraživanje, urade analize neophodne za nove mere koje bi mogle biti usvojene", rekao je Trudo.

Rendal Garison je pozvao federalnu vladu da ukine zabranu: "Postoji nestašica krvi. Potreba za krvlju je mnogo veca tokom pandemije Kovida. Jedan od načina da se poveća dotok krvi je ukidanje zabrane", rekao je Garison.

Premijer Trudo je priznao da trenutni proces diskriminiše LGBT zajednicu.

"Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti najaviti neke dobre stvari", dodao je on.

Inače, još 2005. godine usvojen je zakon o građanskom braku koji predstavlja prekretnicu u pravima LGBT populacije, jer je dozvolio istopolnim parovima da se venčaju bilo gde u Kanadi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.