SAHRANIĆEMO SVE ONE KOJI SU HTELI DA NAS ŠALJU U GROBOVE! Orbanov govor izburkao MNOGE DUHOVE
Orban je baš nezgodan lider, Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

revizija istorije

SAHRANIĆEMO SVE ONE KOJI SU HTELI DA NAS ŠALJU U GROBOVE! Orbanov govor izburkao MNOGE DUHOVE

Orban ističe da je istorija dala možda i poslednju šansu narodima srednje Evrope da se zajedno obrane "od Zapada i Istoka".

Objavljeno:

Na Balkanu su se proteklih dana uzburkali duhovi zbog spomenika "Mađarska kalvarija" koji je mađarski premijer Viktor Orban prošle subote, 4. juna, otkrio u Šatoraljaujhelj, na granici Mađarske i Slovačke.

Pažnja medija je bila primarno usmerena na spomenik koji prikazuje Mađarsku iz vremena Habsburške monarhije.

Orban uporedio sudbinu Mađarske sa Hristovom

Orban je, u svom govoru, istorijsku sudbinu Mađarske uporedio s onom Isusa Hrista, govoreći o mađarskom Putu krsta.

- Ponovno hodamo Putem krsta. Tražimo lek, utehu, nadu i ohrabrenje. Znamo da to možemo da dobijemo samo na kraju puta. Samo ovde i tako se možemo izdignuti iznad bola - rekao je Orban na početku svog govora.

Hiljadugodišnji san Mađarske

Nakon toga se Orban vraća daleko u prošlost, spominje "plemena koja lutaju stepom", od kojih su mnoga nestala u "prašini istorije", ali ne i Mađari, koji su se izborili za svoje mesto i onda "otvorili svoja srca hršćanstvu" i "čuli reč Boga", a to su i danas "temelji mađarske države".

- Odbranili smo se od napada zapadnih carstava. Oporavili smo se od udara istočnih pagana - nastavlja Orban.

Genetika izgradnje nacije

Onda je došao do Otomanskog carstva i Mađara kao bedema hršćanstva, da bi govorio o "slavi mađarskim ženama" jer su rađale dovoljno Mađara kroz istoriju - u jednom trenutku vojnike da brane naciju, a u drugom zanatlije koji su je izgradili.

- Uvek su nam davale što je trebalo. Našim ženama dugujemo što je u našim genima veština preživljavanja i izgradnje nacije. Njima dugujemo što smo evropski šampioni preživljavanja - rekao je Orban.

Koprcanje u multikulturalnom škripcu

Orban hvali "pradedove koji nisu odustali", koji nisu "klečali ni molili za milost", nego su izdržali nedaće i to "nacističke kampove, sovjetske gulage, deportacije, Čehoslovačku, Jugoslaviju". Onda Orban zaključuje da su sve te države nestale, kao i imperijalno carstvo Velike Britanije i Francuske, "a što je ostalo od njih koprca se u multikulturalnom škripcu njihovih osvetničkih bivših kolonija".

- Čak i najmoćniji ne mogu da izbegnu pravdu istorije. Mi Mađari ćemo ostati da stojimo, bez obzira kako se vetar okrene. Ostaćemo jer smo kod kuće - nastavlja Orban i likuje što su Mađari preživeli da budu na sahrani onih koji su njih hteli da stave u grobove.

Orban je dodao i da je srećan "što gradi zajedničku budućnost sa Slovačkom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, koje su ponosne na svoj nacionalni identitet". Ističe da je istorija dala možda i poslednju šansu narodima srednje Evrope da se zajedno obrane "od Zapada i Istoka". Hvali se da je Mađarska najmnogoljudnija zemlja u Karpatskom bazenu i da "nije bila ovako snažna poslednjih 100 godina".

Orbanova apokaliptična vizija

- Ne postoji nijedna nacija na svetu koja je mogla da izdrži takvo stoleće - kaže Orban.

Pohvalio je i Mađare koji žive van matice, jer su "ostali verni mađarskoj naciji i svojoj domovini".

Orban je upozorio i da se "svet menja" i da "slede tektonske promene", jer "SAD više nisu same na prestolu sveta, Evroazija se punom parom izgrađuje, a da se javljaju naprsline u okvirima Evropske unije".

- Tlo drhti pod nogama naših suseda. Rađa se novi svetski poredak - nastavio je Orban.

Mađarski premijer pozvao je sledeću generaciju Mađara, "petu generaciju nakon Trijanona (Trijanonskog sporazuma)", da "pobedi u bici koja sve odlučuje". Orbanova generacija, "četvrta nakon Trijanona" dovela je Mađarsku do "vrata pobede", a peta generacija bi trebalo da se u zajedništvu "približi Bogu, koji je beskonačan".

Orban najavljuje konačnu bitku

- Neće biti lako i jednostavno, ali će vredeti. Velika epoha je pred nama. Budite spremni, pripremajte se svaki dan. Mađarska pre svega drugog, Bog iznad svih nas. Napred Mađarska, napred Mađari - završio je Orban svoj govor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.