KONAČNO DOBRE VESTI ZA NAŠE GASTOSE: EU otvara vrata za Srbiju od ovog datuma
Ukidaju se ogranićenja za građane sa Zapadnog Balkana, Foto: EPA-EFE/Alessandro Crinari, Ilustracija

dizanje rampe

KONAČNO DOBRE VESTI ZA NAŠE GASTOSE: EU otvara vrata za Srbiju od ovog datuma

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Objavljeno:

Komisija EU preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u zemlje Evropske unije za građane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije od prvog jula "budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU-u".

Komisija je u četvrtak preporučila da se ukinu granične kontrole unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvore granice za zemlje jugoistočne Europe od prvog jula i postupno otvore granice za građane ostalih trećih zemalja skladno njihovoj epidemiološkoj situaciji.

“Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020. i da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna, te da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga”, objavila je Komisija.

Komisija takođe preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije od 1. jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU-u”. Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.