OPA BATO: Amerika je otvorena za razmenu teritorija između Srbije i Kosova, ali ima 1 uslov i tiče se Hašima Tačija
Čarls Kapčan, Foto: Prentscren

ZANIMLJIVO

OPA BATO: Amerika je otvorena za razmenu teritorija između Srbije i Kosova, ali ima 1 uslov i tiče se Hašima Tačija

Kapčan je za Glas Amerike rekao da se nada da će pregovori početi do kraja juna, ali je ocenio da je postizanje sporazuma do kraja godine previše optimistično

Objavljeno:

Član američkog nevladinog Saveta za spoljne poslove Čarls Kapčan kaže da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se što pre moguće nastavi, ocenjuje da je administracija Donalda Trampa otvorila vrata za scenerio razmene teritorija i poručuje da veruje da će predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači ostati glavni pregovarač Prištine.

Kapčan je za Glas Amerike rekao da se nada da će pregovori početi do kraja juna, ali je ocenio da je postizanje sporazuma do kraja godine previše optimistično.

Govoreći o nastavku dijaloga, on kaže da će verovatno biti potrebno da se okončaju izbori u Srbiji i poručuje da bi bila greška da se ne iskoristi prilika koja se ukazala potezom koji su povukle vlasti u Prištini.

"Nijedna od strana nema luksuz da odlaže to pitanje. Prostor za pokretanje dijaloga se otvorio posle smutnog perioda tako da bi bih voleo da vidim da razgovori počnu do kraja juna", rekao je Kapčan.

On je dodao da je sve otvoreno u vezi sa tim kako bi sporazum mogao da izgleda.

"Mogu da zamislim dogovor u kom je izostala razmena teritorija i nema nikakvih promena. Ili dogovor kojim je potvrđen neki vid razmene - sever Kosova za neke delove Preševske doline i moguće pokretanje etnickih Srba i Albanaca. Jednostavno, sada je prerano o tome govoriti", rekao je Kapčan.

On je ocenio da su SAD za vreme administracije Donalda Trampa, neobično blisko uključene u proces između Beograda i Prištine što je, kako je naveo, veoma iznenađujuće, jer se aktuelna administracija u najvećoj meri povlaci ili prestaje da se bavi mnogim pitanjima u koja je bila uključena.

"Utisak je da nastoji da se poštedi novih odgovornosti, a ne da ih prihvata. Grenelova aktivnost na području Balkana (Ricard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuce za dijalog Srbije i Kosova, prim. nov) je izuzetak. I mislim da je Trampova administracija za razliku od prethodnih američkih vlada i evropskih vlada, otvorila vrata za scenario razmene teritorija", rekao je Kapčan.

On je naveo da su SAD blisko sarađivale sa Tačijem i Vučićem na tome da pospeše pregovore signalizirajući, kako tvrdi, da razmena teritorija nije najpoželjnije moguće rešenje - ali je prihvatljivo ukoliko vodi održivom rešenju.

"Verujem da je to pozicija koja može biti od pomocih Tačiju i Vučiću. Kosovska Vlada tek što je preuzela mandat i prerano je govoriti kuda će ići ti razgovori", rekao je Kapčan.

Kapčan, koji je ujedno i profesor međunarodnih odnosa na američkom Univerzitetu Džordžtaun, kaže da ne veruje da pregovaračka platforma premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija predstavlja naznaku isključivanja Tacija iz pregovora sa Srbijom.

U tom kontekstu ističe da su Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodili značajan deo dosadašnjeg dijaloga, ocenjujući da su mu dali zamah i pritom izgradili odnos.

"Moja pretpostavka je da će Tači ostati na najistaknutijoj poziciji u procesu. Može se dogoditi da Hoti bude više uključen, ali će najuticajniji predstavnik kosovske strane, koji će nastaviti da je predvodi, biti predsednik Tači", rekao je Kapčan.

On smatra da nova vlada u Prištini pokušava da se pozicionira u odnosu na Tačija i da izgleda čvrsto u očima svog biračkog tela tvrdeći da su državne granice nenarušive.

"Potrebno je međutim da vidimo kuda ce ih razgovori odvesti. Ne svrstavam se među one koji podržavaju razmenu teritorija. Najradije bih voleo da vidim normalizaciju odnosa između dve zemlje, bez bilo kakvih promena granica ili strukture stanovništva. Međutim, ako vlade i gradani Srbije i Kosova odluče da su teritorijalna i populaciona prilagođavanja potrebna zarad održivog mira ne bih to odbacio. Put dotle još nije pređen, ali razumem zašto je mogućnost teritorijalne razmene deo razgovora", naveo je Kapčan.

On je ocenio da se imenovanjem nove vlade u Prištini i ukidanjem carina otvara mogućnost za plodonosnije razgovore dodajući da smatra da bi bilo korisno da srpska strana povuce neki recipročan potez kako bi, kako kaže, poslala poruku "Kosovu, građanima i Vladi da se stvari vraćaju na pravi kolosek".

Smatra i da se završetak pregovora ne nazire, ali da se stiglo do faze kada bi Beograd i Priština trebalo da nađu način kako da povećaju nivo međusobnog poverenja i povlače čak i male poteze, koji bi doprineli tome.

"Što bi opet ukazalo da pregovori nisu izgubljeni, kao i da u Beogradu i Prištini postoji dobra volja za pokušaj rešavanja problema", ocenio je Kapčan.

On tvrdi da uslovi koji su deo razgovora podrazumevaju prestanak kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i omogućavanje Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama, kupovinu kosovske uvozne robe.

Kapčan kaže i da je "trenutno važnije da Srbija povuče bilo koji potez - od toga koji ce konkretno povući".

"Sada kada su ukinute carine biće očekivanja pozitivnih znakova od Beograda. Takva vrsta reciprociteta važna je za obnavljanje dobre volje i spremnosti za saradnju. Zato mislim da je u ovom slučaju važno pravovremeno reagovati. Kosovske vlasti čekaće na Vucicev znak da želi da nastavi razgovore. I da je spreman na ustupke koji bi pokazali njegovu spremnost", rekao je Kapčan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.