DEVOJKA KOJU JE POLICAJAC ONESVETIO BACIVŠI JE NA ULICU OTKRILA: Strah me da izađem iz kuće!
Policajca Vinsenta Di Endreju (28) iritiralo je to što je Donja snimala demonstracije, Foto: Printscreen

ispovest

DEVOJKA KOJU JE POLICAJAC ONESVETIO BACIVŠI JE NA ULICU OTKRILA: Strah me da izađem iz kuće!

Umesto odgovora, "čuvar reda" joj otima telefon iz ruke i baca

Objavljeno:

Peti dan demonstracija protiv rasizma i policijske brutalnosti u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama. Devojka snima mobilnim telefonom protestnu šetnju. Policajac nailazi, kaže joj da se pomeri, a ona ga pita "zašto?". Umesto odgovora, "čuvar reda" joj otima telefon iz ruke i baca, a nju je snažno gurnuo.

Ona doslovno leti nekoliko metara i pada na ulicu. U sledećem momentu leži zgrčena na pločniku držeći se za glavu, policajac nonšalantno nastavlja dalje, dok ljudi u neverici gledaju šta se dogodilo.

Ovaj stravičan incident uspeo je da snimi novinar "Njuzvika" Džejson Lemon, nakon čega je snimak postao viralan na društvenim mrežama. Mnogi su osudili ovaj napad, a policajac će biti kažnjen, Donja Zejr neće dugo moći da izbriše ove scene iz sećanja.

Policajca Vinsenta Di Endreju (28) iritiralo je to što je Donja snimala demonstracije. Međutim, ona objašnjava da je važno zabeležiti šta se dešava. Priznaje, nije mogla ni da pretpostavi šta će se dogoditi ako, kao i mnogi drugi, snima ljude kako šetaju ulicama tražeći pravdu.

I will not stop at a suspension.

Објава коју дели Dounya Zayer (@dounyazayer) дана

Budući da je jako udarila glavom kada je pala na ulicu, zabodila je potres mozga.

- Nisam znala da potres mozga može da bude tako užasno iskustvo. Nisam mogla da jedem, osećala sam mučninu. I dalje me bole glava i leđa. Ali, preživela sam i to je najvažnije - rekla je Zejr za CNN.

Fizične rane su zacelile, ali trauma ostaje. Priznaje da se boji da ponovo ode na protest.

- Sramota me je što moram da kažem da se pomalo bojim. Plašim se da izađem iz kuće, da vozim. Stalno sam u strahu jer ne znam da li će me prepoznati i ponovo mi nauditi - rekla je suzdržavajući se da ne zaplače.

Policajac Vinsent Di Endreja se sam prijavio policiji u Bruklinu nekoliko dana posle incidenta. Suspendovan je i optužen za prekomerenu upotrebu sile tokom protesta, odnosno napad, uznemiravanje i pretnju.

Happy Saturday everybody ❤️❤️❤️

Објава коју дели Dounya Zayer (@dounyazayer) дана

- Srećna sam što on više nije na ulici i što neće uraditi drugim ljudima ono što je meni. On mora da bude otpušten. Policajac Di Endreja je kukavica. Nikada više ne bi trebalo da nosi pištolj i policijsku značku - rekla je Donja za NBC.

Na Instagramu su se nizali komentari podrške. Brojni korisnici su pohvalili Donjinu hrabrost da javno govori o napadu.

Okružni tužilac u Bruklinu Erik Gonzales, rekao je juče da se ovakavi napadi ne mogu tolerisati.

- U potpunosti podržavam dugogodišnju američku tradiciju nenasilnog protesta. Kao okružni javni tužilac ne mogu tolerisati prekomerenu upotrebu sile protiv nekoga ko koristi ovo ustavno pravo. Ovo se posebno odnosi na one koji nas se zaklinju da će nas štititi i raditi u skladu sa zakonom - rekao je Gonzales.

Dekica iz Bafala teško povređen tokom protesta

Ironično, tokom protesta protiv policijske brutalnosti, mnogo demonstranata su povredili upravo "čuvari reda" koji bi trebalo da spreče nasilje. Osim Donje, među njima je i mirovni aktivista Martin Gudžin (75).

Njega su policajaci odgurnuli tokom protesta u Bafalu, nakon čega je takođe pao i ostao nepomično da leži. On je zadobio teške telesne povrede, a dva policajca su suspendovana. Međutim, predsednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Gudžin "pao teže nego što je gurnut" i rekao da je "Antifa provokator".

Podsetimo, protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti počeli su pre dve nedelje zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja 25. maja u Mineapolisu. Flojd je sahranjen juče u Hjustonu kraj svoje majke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.