ZAŠTO CRNCI PROTESTUJU U SAD? Ubistvo repera bilo je samo kap koja je prelila čašu (VIDEO)
Foto: Printscreen

nepravda

ZAŠTO CRNCI PROTESTUJU U SAD? Ubistvo repera bilo je samo kap koja je prelila čašu (VIDEO)

Ovaj kratki videoklip objašnjava kako već 155 godina u SAD opstaje sistemski rasizam zbog kojeg su crni i obojeni Amerikanci u daleko nepovoljnijem položaju od belih Amerikanaca, koji im pomoću sistemskog rasizma uskraćuju pravo na dom, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, jednakost pred pravosudnim sistemom i mnoga druga osnovna ljudska prava

Objavljeno:

Rasizam je u Americi duboko ukorenjen kulturološki i politički fenomen. Ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda ponovo je pokrenulo debatu o rasnoj segregaciji i načinu ophođenja prema ljudima druge boje kože.

Ovaj video snimak u najkraćim crtama objašnjava kako se, već vek ipo, razvijao sistemski rasizam u SAD. Pogledajte:

Na početku klipa je predstavljen dečak Džamal koji živi u siromašnom okruženju i ima druga Kevina koji živi u bogatijem delu grada. Svi njihovi susedi su belci, odnosno crnci.

Zatim je objašnjeno kako se na različit način raspoređuje državni novac za njihove dve škole tako da džamal nema pristup kvalitetnom obrazovanju a škola koju pohađa je prepuna a nastavnici malo plaćeni. Sa Kevinom je situacija mnogo bolja.

Iako žive nekoliko ulica dalje jedan od drugog pitanje je kako je došlo do toga da žive u tako različitim uslovima?

Odgovor leži u istoriji sistemskog rasizma koji vuče korene još iz Američkog građanskog rata. Tada su obeležavani poželjni i nepoželjni delovi grada za investiranje. Time su mnogim crnačkim zajednicama onemogućavan pristup bilo privatnim, bilo državnim investicijama.

Kompanije su tako godinama odbijale ljude za kredite i pozajmice samo na osnovu rase. Zato je za stvaranje bogatstva najbolje bilo imati dom i visoko obrazovanje.

Tako Džamalovi baka i deka nisu mogli da kupe kuću zato što su bili u obeleženom delu grada.Za razliku od njega, Kevinovi baka i deka imali su male rente za održavanje kuće i pristup najkvalitetnijem visokom obrazovanju koje je isključivalo cnre studente.

Pokazalo se čak i da su banke bile voljne izdavati kredite belim porodicama slabijeg finansijskog statusa nego crnačkim porodicama boljeg statusa.

Studija iz 2017. godine pokazala je da obeležavanje i dalje ima uticaja na porodične vrednosti kao na primer u Čikagu današnjice.

Osim ovoga, još jedno objašnjenje za sistemski rasizam su implicitne predrasude.

Džamal je, uprkos svemu uspeo da upiše fakultet i diplomira u istoj generaciji kao Kevin. Međutim, nakon toga, uvideo je da njegov CV ne privlači dovoljno pažnje kao Kevinov. Razlog tome je studija koja je pokazala da se više prihvataju biografije kandidata čije ime ima prizvuk belca. To objašnjava veliku razliku i u stopi nezaposlenosti.

Sistemsko hapšenje, predrasude u obrazovanju, razlika u profitu idt. sve su to dokazi postojanja sistemskog rasizma. Problem je zato što nema jedne osobe ili grupe koja je isključivi krivac za to.

Ono što trebamo uraditi jeste da postanemo svesni naših ličnih predrasuda i da razumemo kako je nasleđe ropstva i dalje imalo uticaja na razvoj sistemskog rasizma. Zato treba raditi na sistemskim promenama kojima bi se stvorila veća jednakost mogućnosti i jednak pristup finansiranju kako siromašnijim tako i bogatijim krajevima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.