STIGLO MOĆNO NUKLEARNO POJAČANJE: Kina nikad nije bila jača, SAD NA STAKLENIM NOGICAMA
Izgleda da Kina proširuje doseg nuklearnih podmornica na globalnom nivou, pošto je bilo nekoliko vesti o kineskim SSBN-ima viđenim u raznim žarištima širom sveta, Foto: Printscreen

POKAZALI ZUBE AMERIKANCIMA

STIGLO MOĆNO NUKLEARNO POJAČANJE: Kina nikad nije bila jača, SAD NA STAKLENIM NOGICAMA

Podmornice naoružane nuklearnim glavama imaju za cilj da osiguraju katastrofalni odgovor drugog udara u slučaju nuklearnog napada, u suštini osiguravajući potpuno uništenje zemlje koja je napada

Objavljeno:

Kinezi su upravo svojoj mornarici dodali dve nove podmornice sa nuklearnim balističkim raketama, čime je ukupni broj takozvanih SSBN-a dostigao snagu od šest. Iako SAD ima dvostruko više, rastući broj kineskih podmornica za odvraćanje masovno proširuje sposobnost Pekinga da drži kontinentalni deo SAD pod znatnim rizikom.

Podmornice naoružane nuklearnim glavama imaju za cilj da osiguraju katastrofalni odgovor drugog udara u slučaju nuklearnog napada, u suštini osiguravajući potpuno uništenje zemlje koja je napada. One tiho i tajno patroliraju na velikim dubinama na neotkrivenim lokacijama, kako bi funkcionisale kao faktor odvraćanja od prvog udara nuklearnog napada.

Nedavno, maja 2020. godine, dva dodatna "Tip 094 SSBN-a stupila su u službu", navodi se u izveštaju Kongresne službe za istraživanje pod nazivom "Kineska pomorska modernizacija: implikacije za sposobnost mornaričke vojske SAD-a".

Najnoviji tip SSBN, prema izveštaju mornarice, naoružan je sa 12 balističkih raketa JL-2, i podmorničkim lansirnim rampama - objašnjava izveštaj CRS.

Takođe su naoružane protivbrodskim krstarećim raketama, navođenim torpedima i minama.

Kinezi su već isprobali novu interkontinentalnu balističku raketu JL-3 sa nuklearnim naoružanjem sa dometom većim od 5.600 milja, prema izveštaju CSIS za 2018. godinu. Raketa je sa čvrstim gorivom.

Izgleda da Kina proširuje doseg nuklearnih podmornica na globalnom nivou, pošto je bilo nekoliko vesti o kineskim SSBN-ima viđenim u raznim žarištima širom sveta.

Izveštaj CRS-a procenjuje da do ove godine Kinezi upravljaju sa 55 dizel-električnih podmornica i sedam podmornica na nuklearni pogon.

Sve u svemu, odbrambena obaveštajna agencija procenjuje da bi Kina mogla da koristi čak 70 podmornica, prema oceni CRS-a; pored toga, u izveštaju CRS-a procenjuje se da će Kina do 2030. imati ukupno 8 protiv-podmornica i 76 podmornica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.