SAD JE SVE JASNO: Najveći zagovarač otimanja Preševske doline poručio Tačiju da su Albaniji vezane ruke!
Ovde smo da pružimo ruku pomoći, Foto: EPA/Clemens Bilan

jasna stvar

SAD JE SVE JASNO: Najveći zagovarač otimanja Preševske doline poručio Tačiju da su Albaniji vezane ruke!

On je istakao da je na Prištini da odredi okvir sporazuma

Objavljeno:

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj izjavio je danas da Albanija ne može da pomogne u postizanju konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, ali je izrazio uverenje da će Albanija podržati stav prištinskih institucija u postizanju sporazuma.

Albanski diplomata, koji je, kako navodi Kosovo onlajn, u trodnevnoj poseti Preševu, rekao je za prištinsku televiziju Kljan Kosova i da za vreme njegovog mandata "pitanje Albanaca u Preševskoj dolini (na jugu centralne Srbije) ima prednost".

On je istakao da je na Prištini da odredi okvir sporazuma i svoj položaj u sporazumu, a da Albanija podržava njihove institucije i te stavove.

Drugi element je vrlo jasan - sporazum se mora zaključiti uzajamnim priznavanjem, istakao je Cakaj.

- Treći element, koji takođe smatram jasnim, jeste da svaki sporazum između tzv. Kosova i Srbije mora rezultirati jasnom perspektivom Kosova u pogledu članstva u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama - naveo je Cakaj.

On je još jednom naglasio da po pitanju sporazuma između Beograda i Prištine nije moguće da Albanija pomogne, jer na kraju, kako je rekao, svaki međunarodni sporazum mora biti ratifikovan u kosovskoj Skupštini.

- Mi nemamo institucionalnu ulogu. Mi nismo deo pregovaračkog tima, potencijalnih potpisnika ili članova Skupštine Kosova koji na kraju moraju glasati za ratifikaciju međunarodnog sporazuma - podsetio je albanski ministar.

Albanski diplomata je rekao i da planira da se tokom posete Preševu sastane i sa političkim predstavnicima ovog kraja, ali i da stranim investitorima koji su došli, naglasivši da će albanska vlada ujediniti Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

- Ovde smo da pružimo ruku pomoći Preševskoj dolini i da im pokažemo da smo sa njima i da smo im blizu - rekao je Cakaj.

Cakaj je naglasio da je jedno od najvećih postignuća dogovor albanskih stranaka, koje će nastupiti sa jedinstvenom izbornom listom na parlamentarnim izborima u Srbiji.

- Imao sam komunikaciju sa celim političkim spektrom. Jedno je od najznačajnijih dostignuća je to što smo prvi put stvorili koaliciju albanskih stranaka koje će glasno govoriti u Skupštini Srbije - rekao je Cakaj.

Bonus video:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.