AMERIKA SE OPRAŠTA OD DŽORDŽA FLOJDA: Kovčeg sa telom izložen u Pirlendu gde će biti sahranjen (UŽIVO VIDEO)
Kovčeg sa telom izložen u Pirlendu, Foto: Profimedia

VELIKI BROJ LJUDI

AMERIKA SE OPRAŠTA OD DŽORDŽA FLOJDA: Kovčeg sa telom izložen u Pirlendu gde će biti sahranjen (UŽIVO VIDEO)

Guverner Teksasa Greg Abot prvi je od zvaničnika koji se oprostio od Džordža Flojda

Objavljeno:

Kovčeg sa telom Džordža Flojda izložen je na groblju u Pirlendu u Teksasu, gde će nešto kasnije biti i sahranjen. Nekoliko stotina ljudi ispred prostorije u kojoj je izložen kovčeg.

Guverner Teksasa Greg Abot prvi je od zvaničnika koji se oprostio od Džordža Flojda, čoveka čija je smrt 25. maja u Mineapolisu pokrenula talas protesta protiv rasizma širom sveta.

Kovčeg sa Flojdovim telom izložen je na groblju u Pirlendu, gde su očekuje veliki broj pristalica pokreta "Crni životi su važni" te protivnika rasizma iz cele Amerike.

Očekuje se da se tokom dana sa porodicom Džordža Flojda sastane i senator Džo Bajden, budući kandidat demokrata na predsedničkim izborima koji se u SAD održavaju u novembru.

Džordža Flojda je 25. maja u Mineapolisu ubio policajac Derek Šovin, pošto mu je na vratu držao koleno gotovo devet minuta. Flojdove poslednje reči "Ne mogu da dišem" postale su slogan protesta protiv rasizma, koji se od tada održavaju širom SAD, ali i u velikom broju drugih država.

Njegova smrt pokrenula je brojne reforme policijskog sistema u SAD. Demokrate su u utorak predložile seriju promena zakona o policijskoj službi.

Prethodno, policijama u Minesoti i Kaliforniji zabranjeno je da koriste zahvate kakvim je ubijen Džordž Flojd, a ograničena je upotreba oružja za suzbijanje demonstracija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.