BAJDEN JE BLIZAK KJU KLANKS KLANU? Ovo je istina iza njegove fotografije sa istaknutim članom KKK!
Bajden je imao kontoverzne prijatelje, Foto: Twitter printscreen

SVE JE POZNATO

BAJDEN JE BLIZAK KJU KLANKS KLANU? Ovo je istina iza njegove fotografije sa istaknutim članom KKK!

Bird je zaista bio aktivni član i organizator za KKK tokom četrdesetih

Objavljeno: 23:14h

Krajem juna 2019., uoči prvog seta demokratskih predsedničkih primarnih debata, korisnici društvenih medija podelili su fotografiju na kojoj predsednički kandidat Džo Bajden diže ruke u vazduh u znak solidarnosti s šefom Kju Kluks Klana.

U pitanju je fotografija koju je snimio fotograf Associated Pressa Bob Bird, u Čarlstonu, Zapadna Virdžinija, 24. oktobra 2008. Pokazuje Bajdena, tada prijatelja demokratskom predsedničkom kandidatu Baraku Obami, na mitingu zajedno sa senatorom Džejem Rokfelerom i demokratom Džo Mnjčinom. On na fotografiji drži ruku senatora Roberta Birda.

Bird je zaista bio aktivni član i organizator za KKK tokom 1940-ih. Međutim, nikada nije bio na funkciji „Velikog čarobnjaka“ u organizaciji. U vreme kada se Bajden pojavio na mitingU 2008. godine, Bird se odavno odrekao svojih prošlih stavova belih suprematista, i javno se izvinio zbog svog članstva u KKK, što je više puta opisao kao "najveću grešku" koju je ikada napravio.

Kada je Bird umro u junu 2010. godine, ostavio je za sobom komplikovanu zaostavštinu. U KKK se pridružio početkom 1940-ih i još uvek je bio pobornik 1946. godine, iako je kasnije rekao da je bio član oko godinu dana.

Kada su njegove aktivnosti postale ozbiljna pretnja kampanji za američki Predstavnički dom, on se odrekao svog članstva. U radio intervjuu tada je rekao:

- Imao sam samo 24 godine, pridružio sam zato što je bilo uzbudljivo i zato što sam se snažno protivio komunizmu. Nakon otprilike godinu dana, postao sam nezainteresovan, prestao sam plaćati članarinu i odustao od članstva u organizaciji. Tokom devet godina koje su usledile, nikada me Klan nije interesovao ...

Preživeo je skandal koji je usledio, izborio se za američki Predstavnički dom, a 1958. pobedio je na izborima u američkom Senatu, gde je služio više od 51 godine do smrti 2010. godine, vršeći funkciju većinskog lidera Senata tokom dva mandata krajem 1970-ih i krajem 1980-ih.

1988. godine, kada je Bird drugi put bio lider u senatu, pisac Grejam Smit je u javnost izneo još više zabrinjavajućih reči koje je napisao Bird. Kao deo svog istraživanja za istorijsku knjigu o iskustvima crnačkih američkih vojnika u Britaniji tokom Drugog svetskog rata, Smit je otkrio da je Bird 1945. godine napisao sledeće reči u pismu koje je poslao tadašnjem senatoru Misisipija Teodoreu Bilbu, koji je takođe bio član KKK-a:

- Veran sam svojoj zemlji i poštujem njenu zastavu, ali nikada neću da se borim ispod te zastave sa crncem sa moje strane. Bolje da umrem hiljadu puta i da vidim kako Stara Slava tone u pljaštvinu, i da se nikada ne uzdigne, nego da vidim kako se voljena zemlja degradira rasnim polutanima, primerima crnaca iz divljine.

U vreme kada je Bajden snimljen na mitingu zajedno sa Birdom 2008. godine, senator Zapadne Virdžinije godinama se odricao prošlih rasističkih izjava i više puta izrazio žaljenje i sramotu zbog svoje umešanosti u KKK. U intervjuu za CNN 1993. godine, na primer, Bird je rekao:

- Lako je navesti šta je moja najveća greška. Najveća greška koju sam ikada napravio biloje članstvo u Kju Kluks Klanu. I to sam rekao već puno puta. Ali ne može se izbrisati nešto što je učinjeno. Mogu se samo da promeniti svoje delovanja i misli. To je albatros oko vrata koji ću uvek nositi. Pročitaćete u mojoj osmrtnici da sam bio član Kju Kluks Klana.

Na njegovoj sahrani u julu 2010. godine, govor su čitali Bil Klinton, kao i sam Bajden i tadašnji predsednik Obama. Obama je aludirao na Birdovu prošlu umešanost u rasističke aktivnosti:

- Naravno, Robert Bird je bio duboko religiozan čovek, hrišćanin. I tako je razumeo da su naši životi obeleženi grehovima, kao i vrlinama, neuspehom, kao i uspehom, slabošću kao i snagom. Znamo da ima stvari koje je rekao i je učinio a da je zbog toga požalio. Sećam se da sam o tome pričao prvi put kada sam ga posetio. Rekao je: „Postoje stvari zbog kojih žalim u mladosti. Vi to možda znate." I rekao sam: "Niko od nas ne izostaje sa nekim žaljenjem, senatore. Zbog toga tražimo Božju milost. I dok razmišljam o čitavoj njegovoj karijeri od 92 godine, čini mi se da se njegov život okrenuo pravdi. Poput Ustava koji je gurnuo u džep, kao i naša nacija, Robert Bird je posedovao taj vrhunski američki kvalitet, a to je sposobnost za promenu, sposobnost za učenje, sposobnost za slušanje, sposobnost da bude savršeniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Snopes)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.