JOŠ JEDNA ŽRTVA POLICIJSKE BRUTALNOSTI: Upali joj u stan i izrešetali je! Njeno ime poput Flojda ODJEKUJE AMERIKOM
Bila je predana devojka, Foto: Twitter printscreen

tragična sudbina

JOŠ JEDNA ŽRTVA POLICIJSKE BRUTALNOSTI: Upali joj u stan i izrešetali je! Njeno ime poput Flojda ODJEKUJE AMERIKOM

Briona je 5. juna trebalo da napuni 27 godina. Radila je u Hitnoj službi i to u dve bolnice u periodu epidemije korona virusa.

Objavljeno: 06.06.2020. 23:48h

Ova devojka ubijena je pre dva meseca kada je policija raznela vrata njenog stana i upucala je osam puta. Bila je Afroamerikanka.

Od tog dana dogodilo se još mnogo toga, a iako se činilo da su njeno ime svi zaboravili, na jučerašnji dan odjekivalo je ulicama SAD.

Šta se dogodilo?

Briona Tejlor je 13. marta nešto pre ponoći bila u svom domu kada su je upucali pripadnici policije u Luizvilu. Oficir Džonatan Matingli, detektivi Bret Henkison i Majls Kosgrov nasilno su upali u stan uz nalog za pretres.

Policija je imala nalog za pretres zbog trgovine drogom, ali i pogrešnu adresu. Naime, policija je vodila istragu protiv dvojice muškaraca osumnjičenih za trgovinu drogom u kući udaljenoj skoro 16 kilometara od Brioninog stana. Sudija je potpisao nalog za pretres stana jer je policija verovala da je jedan od dvojice muškaraca upravo koristio taj stan za razmenu paketića. Reč je bila o nalogu "bez kucanja", što znači da policija upada bez ikakvog upozorenja.

Razmena vatre dogodila se između policajaca i Brioninog momka Keneta Vokera. Voker je mislio da su upali uljezi, a policajci su ispalili preko 20 hitaca. Brionu je pogodilo osam, a u pucnjavi je ranjen i Matingli.

U stanu nije nađena nikakva droga, a u tužbi protiv policajaca se navodi da su preterano upotrebili silu. Zvaničan stav policije u Luizvilu je da su počeli da pucaju kada je jedan od njih ranjen.

Istraga otvorena dva meseca kasnije

FBI je tek 21. maja objavio da otvara istragu, te pomaka u ovom slučaju ima veoma malo.

U transkriptu poziva koji je Voker uputio Hitnoj pomoći navodi se da je rekao "kako je neko kucao na vrata i upucao njegovu devojku".

Utvrđeno je takođe da je Voker imao dozvolu za pištolj, te da ga je koristio u samoodbani, misleći da se radi o pljački. Iako je prvobitno optužen za pokušaj ubistva, optužbe su odbačene.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu su na otpustu dok traje istraga.

Ko je bila Briona?

Briona je 5. juna trebalo da napuni 27 godina. Radila je u Hitnoj službi i to u dve bolnice u periodu epidemije korona virusa.

Njena majka ju je opisala kao nekog ko je obožavao porodicu i imao velike snove o uspehu u životu.

- Imala je plan da postane medicinska sestra, da kupi kuću, a onda začne porodicu. Nije zaslužila ovo - navela je njena majka.

Da bi svet čuo za njenu priču bilo je potrebno više meseci i to kada su reč o slučaju proširili aktivisti, poznate ličnosti i neki političari.

Dva meseca kasnije i cela Amerika zna ime Brione Tejlor, te su se juče na ulicama širom zemlje našli transparenti posvećeni upravo njoj.

Brionu Tejlor danas pominju uz Džordža Flojda i Ahmuda Arberija, Afroamerikanaca ubijenih u zločinima okarakterisanim kao rasističkim.

Bonus video:

(Espreso.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media