DA LI JE VREME DA SE ZABRINEMO PONOVO? Rekordan porast broja slučajeva COVID-19 u svetu
Foto: Pexels/Markus Spiske

koronavirus

DA LI JE VREME DA SE ZABRINEMO PONOVO? Rekordan porast broja slučajeva COVID-19 u svetu

Broj novih slučajeva COVID-19 u svetu raste brže nego ikada do sada, i gledajući sedmični prosek, dnevno se povećava za više od 100 hiljada

Objavljeno: 06.06.2020. 19:32h

Dok u aprilu broj novozaraženih u jednom danu nikada nije dostigao 100 hiljada, od 21. maja dnevni porast bio je niži od te brojke samo u pet navrata, a 3. juna je dostigao 130.400, navodi CNN, citirajući statističke podatke Univerziteta "Džons Hopkins".

Ova pojava se delom može pripisati činjenici da su kapaciteti testiranja znatno prošireni, što ipak nije svuda slučaj, pa i dalje nije moguće pružiti jasnu sliku za svaku zemlju .

Mnoge od država koje su na početku bile teško pogođene, kao što su Kina, SAD, Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska, sada beleže pad epidemije, ali se čini da se širenje zaraze i dalje ubrzava u mnogim zemljama, naročito u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

U Libiji, Iraku, Ugandi, Mozambiku i na Haitiju, broj poznatih slučajeva svake sedmice se udvostručuje, a u Brazilu, Indiji, Čileu, Kolumbiji i Južnoafričkoj Republici to se dešava na svake dve nedelje.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se najveći rast broja slučajeva i dalje beleži na američkom kontinentu, gde je dnevni porast već nedeljama veći od ukupnog u ostalim delovima sveta.

Primera radi, Brazil je u četvrtak zabeležio više od 30 hiljada novih slučajeva zaraze i 1.457 smrtnih ishoda, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao gotovo 615 hiljada, a broj preminulih premašio 34 hiljade.

Po statistici, lošije stoje samo SAD, gde je ukupno registrovano nešto ispod 1,9 miliona slučajeva zaraze i 108.211 smrtnih ishoda, a dnevni porast broja inficiranih prema sedmičnom proseku sada iznosi oko 21 hiljadu, a broj umrlih 942.

Posle ublažavanja restriktivnih mera, grupe novozaraženih pojavljuju se u jednom broju zemalja u kojima je vrhunac epidemije već prošao, kao što su Južna Koreja, Nemačka i Kina, pa postoji strah od drugog talasa pandemije.

Prema zbirnoj statistici vlasti 214 zemalja i teritorija širom sveta, broj potvrđenih slučajeva COVID-19 od decembra iznosi oko 6,6 miliona, dok je broj umrlih 391 hiljada ljudi, navodi CNN.

espreso.rs/tanjug.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media