TRAGOVI HAKERA VODE KA SRBIJI! Otkriveni detalji velikog skandala u Austriji
Trag vodi ka jednom velikom austrijskom telekomunikacionom operateru, Foto: Profimedia

OTKRIVENO

TRAGOVI HAKERA VODE KA SRBIJI! Otkriveni detalji velikog skandala u Austriji

Trag vodi ka jednom velikom austrijskom telekomunikacionom operateru

Objavljeno:

Tragovi nedavnog hakerskog napada na preduzeće koje sprovodi naplatu televizijske pretplate u Austriji "GIS" vode ka jednoj sub-firmi srpskih programera.

Kada je u javnost, pre par dana, dospela informacija da je GIS bio izložen hakerskom napadu i da je milion adresa, odnosno žiro-računa ukradeno, te ponuđeno na prodaju preko interneta, u Austriji je došlo do velike bure u javnosti i na političkoj sceni.

Podaci više miliona Austrijanaca, pošto je televizijska pretplata obavezna za sve vlasnike televizora ili radio uređaja, dospelo je na virtuelno crno tržište.

S tim u vezi formirana je specijalna komisija tehničara i pripadnika Savezne kriminalističke službe (BKA), te i Savezne službe za ustavnost i borbu protiv terorizma (BVT) koja je istražila slučaj, koji se nalazi pred rasvetljenjem.

Trag vodi ka jednom velikom austrijskom telekomunikacionom operateru sa kojim GIS vodi jedan IT projekat.

To preduzeće, kako je pokazala istraga, dalo je, sa ciljem uštede troškova, nalog jednoj povoljnijoj firmi sa srpskim programerima ovaj posao.

Slično kao u građevinarstvu očigledno i u ITsektoru velike kompanije konkurišu za posao, koji potom daju jeftinijim sub-preduzećima.

Inače ukradeni podaci koji su pronađeni na nemačkom serveru trenutno se analiziraju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.