SVEŠTENSTVO SE OKRENULO PROTIV TRAMPA: Predsednik SAD počistio demonstrante da bi se slikao ISPRED CRKVE (VIDEO)
Donald Tramp, Foto: AP

svi su besni

SVEŠTENSTVO SE OKRENULO PROTIV TRAMPA: Predsednik SAD počistio demonstrante da bi se slikao ISPRED CRKVE (VIDEO)

Demonstranti koji su mirno protestvovali tik ispred kapija Bele kuće bili su oterani suzavcem i gumenim mecima, da bi Tramp mogao da poseti crkvu

Objavljeno: 09:29h

Ženski biskup Marijan Edgar Bude iz biskupije u Vašingtonu rekla je u ponedeljak veče da je "besna" nakon što je predsednik Donald Tramp bez prethodne najave posetio njenu crkvu i podelio "koja je protivna Isusovim učenjima".

Njeni komentari usledili su nakon što je predsednik prošetao od Bele kuće do Episkopske crkve Svetog Jovana, kuće bogosluženja koju američki predsednici koriste više od jednog veka. Ispred crkve je držao Bibliju.

Demonstranti koji su mirno protestvovali tik ispred kapija Bele kuće bili su oterani suzavcem i gumenim mecima, da bi Tramp mogao da poseti crkvu.

- Ogorčena sam. Predsednik se nije molio kada je došao u Sent Džon, niti je priznao da je naša zemlja trenutno u agoniji - rekla je Bude za CNN.

- A naročito ljudi tamne boje kože naše nacije, koji se pitaju da li će iko - iko iz javne vlasti ikada priznati njihove svete reči. I koji s pravom zahtevaju da se okonča 400 godina sistemskog rasizma i bele nadmoći. Samo želim da svet sazna, da u biskupiji u Vašingtonu, sledimo Isusa i njegov put... udaljavamo se od zapaljivih reči ovog predsednika. Pratimo nekoga ko je živeo životom nenasilja i žrtvene ljubavi. Stojimo sa onima koji traže pravdu zbog smrti Džordža Flojda i bezbroj drugih. I jednostavno ne mogu da verujem šta su moje oči videle - rekla je Bude.

Spoljašnost crkve bila je oštećena tokom protesta ispred Bele kuće, a u podrumu crkve došlo je do malog požara, ali su crkveni čelnici u izjavi rekli da je zgrada uglavnom "netaknuta".

Dok je još bio u Beloj kući u ponedeljak uveče, Trump se proglasio "vašim zakonitim predsednikom" i obećao da će vratiti red američkim ulicama koristeći vojsku ako se rasprostranjeno nasilje ne smiri.

- Ako grad ili država odbiju da preduzmu akcije neophodne za odbranu života i imovine svojih stanovnika, tada ću rasporediti vojsku Sjedinjenih Država i brzo rešiti problem za njih - rekao je.

Episkopska crkva se ogradila od Trampa u nizu pitanja, uključujući predložene rezove socijalnih usluga i izgradnju zida na američkoj južnoj granici. Majkl Kari, predsedavajući biskup crkve, izjavio je u ponedjeljak da je Tramp "koristio crkvenu zgradu i Svetu Bibliju u političke svrhe".

- To je učinjeno u vremenu duboke povrede i boli u našoj zemlji, a njegovo delovanje nije učinilo ništa da nam pomogne da se bol izleči - rekao je Kari.

A Greg Brever, episkop biskupije u centralnoj Floridi, tvitovao je da je "uzdrman gledajući kako demonstrante u Lafajet parku napadaju suzavcem i teraju, tako da predsednik Sjedinjenih Država može da napravi fotografiju ispred Episkopske crkve Svetog Jovana držeći Bibliju.

- Ovo je bogohuljenje u stvarnom vremenu - rekao je Brever na Tviteru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.