BELCI NA KOLENIMA MOLILI SVOJE CRNE KOMŠIJE ZA OPROŠTAJ: Potresna scena iz Amerike (VIDEO)
Multirasna gomila okupila se u Hjustonu, Foto: Printscreen/Twitter

MOLITVENA SLUŽBA

BELCI NA KOLENIMA MOLILI SVOJE CRNE KOMŠIJE ZA OPROŠTAJ: Potresna scena iz Amerike (VIDEO)

Multirasna gomila okupila se u Hjustonu

Objavljeno:

Nakon smrti Džordža Flojda koji je bio u policijskom pritvoru i posle nereda širom zemlje, grupa belih Teksašana bukvalno je pala na kolena pred crnim komšijama i molila ih za oproštaj.

Multirasna gomila okupila se u Hjustonu u nedelju kako bi se pomolila za porodicu Flojda, koga je prošle nedelje policajac u Mineapolisu u Minesoti gušio dok nije izdahnuo. Tokom molitvene službe, belci su se spustili na kolena pred crnim kolegama, pri čemu je jedan čovek tražio „oprost od naše crne braće i sestara usled godina i godina rasizma“.

"Ponižavamo se pred vama", rekli su.

Nekoliko sati pre pokazivanja izveštaja, policijska uprava u Hjustonu uhapsila je 100 pojedinaca zbog kršenja javnog reda. Uprkos hapšenjima, protesti u Hjustonu nisu bili tako nasilni i anarhični kao u drugim američkim gradovima. Iako su prijavljeni pucnjava, provale i napadi, većina protesta u teksaškom gradu bila je mirna, a policajci su se komešali među demonstrantima.

Susedni Dalas takođe nije prošao dobro, s gomilom pobunjenika koji su bacali cigle na policijske konje, zapalili automobile i u jednom trenutku pretukli muškarca zbog pokušaja da mačetom odbrani svoju lokalnu prodavnicu. U Ročesteru u Njujorku stariju ženu i njenog supruga takođe je nasilno pretukla grupa pljačkaša dok su branili svoju prodavnicu.

Dok je predsednik Donald Tramp apelovao na zvaničnike u 75 gradova gde su neredi da treba da se suprotstave anarhiji, neki zvaničnici su zauzeli stav hjustonske molitvene mase. Guverner Kalifornije Gavin Nevsom opisao je nerede u svojoj državi kao iskaz "opravdanog" besa i obećao da će se "pozabaviti realnošću rasizma i njegovim osnovnim uzrocima."

Gradonačelnica Sijetla Dženi Durkan je, pak, optužila za „nasilje i uništenje“ „belce“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.