FLOJDU JE URAĐENA OBDUKCIJA, ISPLIVALI SU JEZIVI DETALJI: U celom svetu na trenutak nastao je muk!
Flojd je preminuo od posledica gušenja, Foto: Twitter printscreen

do detalja opisano

FLOJDU JE URAĐENA OBDUKCIJA, ISPLIVALI SU JEZIVI DETALJI: U celom svetu na trenutak nastao je muk!

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri, Šovin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Objavljeno: 01.06.2020. 22:14h
  • 2

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je od posledica gušenja, potvrdila je autopsija, čije su rezultate večeras objavili američki mediji. Reč je o nasilnoj smrti, dodaju mediji na osnovu izveštaja sa obdukcije.

Obdukciju je naložila Flojdova porodica.

- Konstantni pritisak na desnoj strani karotidne arterije ometao je protok krvi do mozga, a težina na leđima obustavila mu je disanje - naveo je advokat njegove porodice.

Podsetimo, Flojd je ubijen u ponedeljak, 25. maja, u Minesoti. On je tog dana hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima "pod dejstvom" neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju. Informacije o hapšenju su kontradiktorne.

Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video-snimcima. Iz kola ga je konačno izvukao policajac Tomas Kunig (u prvoj verziji teksta pisalo je Derek Šovin, što su kasnije objavljeni snimci demantovali).

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri, Šovin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta. Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola ako bude mogao da se pomera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao mamu.

Posle šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo, pozvali su hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je bezuspešno reanimirala i odvezla u bolnicu, gde je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Širom SAD izbili su, posle Flojdove smrti, izbili masovni protesti koji su se veoma brzo pretvorili u vandalizam i pljačku.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media